Денков: Готови сме да подпишем нов меморандум със земеделците

Николай Денков Снимка: МС

Правителството има готовност с основните точки в новия меморандум, който предлагаме да подпишем със земеделските производители, обяви премиерът Николай Денков на брифинг в Министерски съвет.

Той покани земеделските производители на разговори утре в 18 часа.

„Очакваме ги да финализираме споразумението. Целта е ясна – максимално бързо отпушване на процеса, който ще позволи на правителството да подпомогне зърнопроизводителите, които са претърпели загуби през 2023 г. Всеки ден, който преминава в протести и блокади, вместо в преговори и подготовка на споразумението и реализацията на точките на новия меморандум, ни забавя от момента, в който реално нуждаещите се от тази помощ могат да я получат. Неизбежно забавяне ще има и докато получим нотификация от Европейската комисия за новите мерки, които предлагаме“, посочи Денков.

Правителството не отстъпва от позицията, че трябва да се подпомагат само земеделците, които търпят загуби, но предлага опростена процедура за доказването на този статут.

„Единственият начин да излезем от тази ситуация, е да се разберем как да бъдат подпомогнати земеделските производители, които имат нужда от помощ, а не да се раздават средства на калпак. Това може да стане само с преговори, подписване на меморандум за сътрудничество и всеки да е наясно със собствената си отговорност“, посочи премиерът.

Земеделският министър Кирил Вътев заяви, че няма проблем да си подаде оставката, но това няма да стане под политически натиск.

„За мен проблем с оставката няма. Ако хората, от които зависи решат да си отида, ще си отида. Ако решат да остана, ще остана“, каза Вътев.