Настимир Ананиев: ГЕРБ умишлено създават напрежение преди ротацията

Настимир Ананиев Снимка: БНТ

„Ако отиваме на избори, да отиваме на нови предсрочни парламентарни избори. Въпреки това не вярвам, че ще има нови избори заедно с европейските през лятото, защото има много важни неща, които трябва да се направят“. Това заяви пред БНТ Настимир Ананиев, заместник-председател на Парламентарната група на „Продължаваме Промяната – Демократична България“.

По думите му няма как 63 народни представители да държат всичко в ръцете си.

„Нормално е да има баланс при силите, които подкрепят едно правителство. Ако премиерът е от ГЕРБ-СДС, вицепремиерът и Министърът на външните работи трябва да е от ПП-ДБ. Не е изненада, че г-н Пеевски е на страната на ГЕРБ, защото са в коалиция. ГЕРБ умишлено създават напрежение преди ротацията, за да повлияят на преговорите“, коментира народният представител.

Според депутата е възможна смяна на министрите на здравеопазването, МВР и електронното управление. „Ако Калин Стоянов остане министър, ние считаме, че той ще е от квотата на ГЕРБ“, категоричен е Ананиев.

Той е на мнение, че действията са по-важни от думите. Ако предложението за отлагане на ротацията идва от ГЕРБ, това би могло да означава, че не искат Мария-Габриел за премиер.

„Любовта на Пеевски към ПП-ДБ не е споделена. Знаете ли кой казва „Не, не става!“ на Борисов и Пеевски – Кирил Петков. Ние сме наясно, че плащаме политическа цена, но трябва да се отпушат някакви промени, за да може България да върви напред. В този смисъл задачата на Кирил Петков е тежка“, категоричен е народният представител.

„В една ситуация на „завладяна държава“ ние от ПП-ДБ сме в тежка ситуация. Влезли сме в блатото, от което никой няма да излезе с бяла риза, наясно сме с това, ще бъде платена политическа цена, но трябва да се отпушат различни процеси. Малките промени правят малки цепнатини в огледалото на завладяната държава“, коментира Ананиев.

По думите му ПП-ДБ спират много процеси, които не са в интерес на българските граждани, но не са публични. Сигурен е, че хората го разбират, тъй като пътува из цялата страна и това е преобладаващото настроение при срещата с граждани.

Ананиев отбеляза, че в Софийския общински съвет ГЕРБ-СДС показаха как работи завладяната държава. „Те контролират повечето групи и след като избраха председател от ПП-ДБ, ГЕРБ и БСП си поделиха по 4 комисии. Това е огледален образ на парламента. Вижда се защо е толкова тежко и срещу какво сме се изправили. Тази битка е дългосрочна“, убеден е депутатът.

„Правим малки стъпки, но в правилната посока – медицинските хеликоптери, безплатното образование, дефицит от 2,2%, законът за личния фалит и други. Това е начинът България да стане нормална европейска държава“, смята Ананиев.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.