Правосъдният министър: Ще поискам дисциплинарни производства за всички от клуба на Мартин Нотариуса

Атанас Славов

Правосъдният министър Атанас Славов заяви, че ще инициира дисциплинарни производства срещу магистрати, за които се докаже, че са посещавали клуб „SS“ – заведението, което бе свързано с убития Мартин Божанов. Пред журналисти Славов каза още, че посещението на такъв тип заведения е и етичен въпрос от страна на магистратите.

„Целта на институциите е да има наказани, да бъде понесена отговорност. злоупотребата с правосъдието е недопустима. За всяко име ще подам искане за дисциплинарно наказание. Това е в рамките на моите правомощия. Самото разследване е в правомощията на прокуратурата“, заяви Славов.

Не мога да спекулирам дали службите са проверявали списъка с магистрати, който се появи. Той трябва да бъде представен пред ресорната парламентарна комисия. Трябва да се действа решително, след като се установи кой е посещавал клуба, каза Славов. Той бе категоричен, че не знае кои са посетителите на заведението.

Следващите няколко месеца ще са решаващи, за да не бъде този скандал потулен, а да се стигне до институционално решение, посочи министърът. Според него има заведения, в които политици и магистрати не трябва да влизат. Етичните проблеми са въпрос на интегритет, а той е въпрос на доверие в системата, каза Славов. Според него въпросът кой е влизал в едно заведение е също толкова важен колкото и каква е цялата схема, която е използвана.

Колкото до позицията на бившия главен прокурор Иван Гешев, който заяви, че ще съди Славов за клевета, правосъдният министър коментира, че Гешев има да обяснява още много неща.

„Има достатъчно информация в публичното пространство, която трябва да бъде обяснена от бившия главен прокурор и да обясни дали е било блъф или зависимост“, заяви Славов.

Мартин Божанов беше убит в София на 31 януари. На 7 януари от прокуратурата влязоха в частен клуб „SS“ в столичния квартал „Гео Милев“, свързван с Мартин Божанов. По време на обиските са били иззети различни материални носители и компютри.

По повод на информация за давано българско гражданство на руски граждани, Славов каза, че във всеки момент, в който се установят фалшиви документи за искане, то прокуратурата е била сигнализирана. За миналата година има 80 такива случая.

Ветото на държавния глава беше очаквано, каза още Атанас Славов.

Той посочи, че е добре депутатите да се запознаят с дебата, който се състоя в края на декември миналата година във Висшия съдебен съвет (ВСС) по този повод. Точно тогава бе обсъждано дали има или няма пленум на ВСС и има два нови съвета, каза Славов.

Той припомни, че още тогава е заявил, че има два нови органа – Висш съдебен и Висш прокурорски съвет.

По-рано днес президентът Румен Радев наложи вето върху възстановяването на правомощията на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на главния прокурор, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.