Четем „Модистката от хотел „Риц“ от Кристи Кембрън

История за Париж през Втората световна война, която не се забравя

 

Сред мрака, обградил Париж по време на нацистката окупация, две смели жени изграждат и пазят с цената на живота си свят на великолепие и очарование – свят на изкуство, съвършенство и висша мода. Техният най-голям подвиг е разказан в новата книга „Модистката от хотел „Риц“, която Кристи Кембрън пише по действителни събития. 

Изящният сюжет на историческия роман впечатлява с чувствителност и достоверност и бързо печели вниманието на читатели по цял свят. У нас „Модистката от хотел „Риц“ излиза на 13 февруари със знака на издателство „Кръг“ – в лиричния превод на Майре Буюклиева и с елегантна корица от Теодор Мирчев (Kontur Creative).

През 1943-та младата и красива Лила е любимата модистка на дамите от висшето общество. Тя е достойна конкуренция на „Руф“, „Валоа“ и „Диор“, а след като Шанел затваря салона си, се превръща в най-търсената модна личност в Париж. Лила не просто шие роклите на богатите госпожи, но и знае всичките им тайни. Сред изобилието от шампанско и коприна в изискания хотел „Риц“ никой не подозира, че тя всъщност работи за Френската съпротива и част от живота ѝ е забулен в мистерия. Когато една нощ е простреляна и нацистите тръгват по петите ѝ, бягството изглежда невъзможно, но спасението ще дойде от сенките на миналото.

Сандрин пък е специалистка по история на изкуството, която тъгува за съпруга си, воюващ на фронта. Работата ѝ в националната галерия е

идеалното прикритие за нейната мисия като част от Съпротивата – да спасява ценни художествени творби от ръцете на германците. Когато Сандрин открива ушита по поръчка рокля на „Шанел“ с тайно съобщение в подгъва, пътят ѝ с Лила съдбоносно се преплита, а смелостта, упорството и несломимият дух и на двете жени ще променят хода на историята…

Класическият филм „Казабланка“ от 1942-ра, с участието на Хъмфри Богарт и Ингрид Бергман, вдъхновява Кристи Кембрън да създаде своите силни и незабравими герои. По-точно – знаменитата сцена в нощния клуб, в която френските емигранти запяват „Марсилезата“, за да заглушат германски офицери, които изпълняват химна си.

Майсторка на историческия сюжет, в „Модистката от хотел „Риц“ Кембрън рисува бляскава и вълнуваща история за Втората световна война, в която най-смелите рискуват всичко в борбата със злото. Тя сурово ни напомня да държим приятелите си близо, а враговете още по-близо.

Кристи Кембрън е награждавана американска писателка както на исторически романи, така и на нехудожествена литература. Творбите ѝ често присъстват в класации на Publishers Weekly и Library Journal. Завършила е история на изкуството и документално писане.

Можете да откриете книгата ТУК.