МВР проверява дали Мартин Нотариуса е изнудвал гръцки бизнесмени

Мартин Божанов Снимка: архив

МВР проверява дали Мартин Божанов е изнудвал гръцки бизнесмени. Сигналът е подаден в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), но проверката е възложена във всички структури на МВР. Проверява се и участието на адвоката на Божанов – Велимир Атанасов в схемата. Това каза пред журналисти главният секретар на МВР Живко Коцев в Ямбол, който присъства на отчета и анализа на работата на областната дирекция на полицията през миналата година.

„Гръцки бизнесмени, чрез наети от тях адвокати са сезирали ГДБОП. Постъпила е жалба, разглеждана е. Става въпрос за имотен спор. Извършена е проверка през 2022 г. Всички материали са изпратени на Софийска градска прокуратура, тъй като са изпълнявани указания на определен прокурор. Твърдението е, че тази преписка е останала в прокуратурата, не се е връщала в ГДБОП“, каза Коцев.

Изяснява се и дали убитият Мартин Божанов, с прякор Нотариуса, е сътрудничил на МВР, отговори на въпрос главният секретар на вътрешното министерство.

„Възложили сме проверка да се проверят всички тези твърдения. Искаме да бъдем обективни и да не даваме информация на парче“, коментира още Коцев.

По време на изслушване пред Съдийската колегия на ВСС във вторник журналистът и съосновател на фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ) Николай Стайков каза, че трябва да се провери дали Мартин Божанов е бил информатор или е сътрудничил на МВР. По думите му Божанов е парадирал със специфичен свой статус.

За изнудването на гръцки бизнесмени стана известно преди ден, когато един от тях говори пред БНТ, а днес друг също потвърди това и нещо повече – в тормоза са били замесени служители от няколко институции, а полицията е била сигнализирана за тормоза.

„Адвокатът (Велимир Атанасов – бел. ред.), който фактически ни повдигна обвинения, живее на семейни начала с бившия районен прокурор на София“, казва проф. Йоаким Каламарис – бизнесмен и университетски преподавател. Подалата оставка Невена Зартова пък заяви, че с адвокат Атанасов имали само приятелски отношения. Споделил ѝ, че е съдружник на Нотариуса, но започнал да присъства в разговорите им след разкрития на Антикорупционния фонд. Не обсъждали досъдебни производства.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.