Божанков: Някои депутати опитват да удавят в информация комисията за Нотариуса

Явор Божанков

Ако ВСС и прокуратурата можеха адекватно да се справят със ситуацията, комисията в НС по случая с Нотариуса нямаше да съществува, каза пред БНР депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков и подчерта, че анкетната парламентарна комисия е натоварена с „твърде важна задача“.

Депутатът беше категоричен, че комисията в НС може да си свърши работата, ако и „самите органи“ искат да помогнат за това:

„Антикорупционният фонд (АКФ) каза, че ще посочат къде могат да бъдат намерени имената. Защото има доклади, предполагаме, и на специалните служби, и на ГДБОП. Най-вероятно в оперативната информация в тези доклади има конкретни имена. Комисията може да провежда закрити заседания, можем да се запознаем с цялата информация. Но ако има абсолютно нежелание от страна на органите, което не искам да допускам към този момента, то ще ни бъде много трудно. Но и това е отговор, ако някой иска да прикрие обективната истина“.

Явор Божанков изтъкна, че има опити от депутати от други парламентарни групи да „удавят в информация“ анкетната комисия: „ИТН поискаха невероятно дълъг списък с хора, които да се явят“.

Интересен е въпросът дали са свързани и политици с влиянието в съдебната система, подчерта той и допусна да има замесени имена от високите етажи на властта.

В предаването „Неделя 150“ депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков заяви, че залогът за бъдещето на сегашното управление не е постът на външния министър, а реформата в съдебната система:

„Ако нещо ще свали това правителство, няма да е външно министерство, няма да е някой друг дребен кадрови въпрос, това ще са големите въпроси за съдебната система“.

Според Божанков първият важен тест ще бъде изборът на новия Висш прокурорски съвет, в който повече от половината членове ще бъде излъчени от Народното събрание и не трябва да бъдат действащи магистрати. Именно в тази посока Явор Божанков видя опити за „възпроизвеждане на старата система“:

„Сега ще видим и ГЕРБ, и ДПС какви хора ще предложат. Има тревожна информация, че действащи прокурори напускат системата, за да преодолеят ограничението, т.е. има вече някакви сигнали, че старата система опитва да се възпроизведе отново“.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.