Васил Терзиев: Повишиха рейтинга на София

S&P Global Ratings повиши до „положителна“ перспективата си за София поради подобрените прогнози за икономическия растеж на града ни и потвърди дългосрочния кредитен рейтинг „BBB“. Естествено рискове пред развитието ни има, но и противодействие има – подобряване на прозрачността и ефективността на общината и управлението, финансовите резултати и надзора над общинските дружества заедно със СОС. Това написа на страницата си във фейсбук кметът на София Васил Терзиев.

Терзиев поставя приоритет пред себе си и своя екип на това, че в следващите месеци ще работят усилено, за да оправдаят доверието, което рейтинговата агенция гласува, като се направят нужните реформи и в търговските дружества, за да предоставят те по-качествени и ефективни услуги на хората на София. Двамата със заместник-кмета по финансите Иван Василев вече работят върху анализ на финансовите резултати, управленските практики и ефективността на търговските дружества. През следващите седмици те ще информират за резултата от анализа и за препоръките към упражняващия правото на собственост на акциите в капитала им – Столичния общински съвет, ОС.

„Потенциалът на София за развитие е огромен. Всички знаем това. Но винаги е добре, когато е оценен на международно ниво. Икономиката на града ни е не просто в пъти по-голяма от тази на другите градове в България, тя е ракета-носител за страната. Богатството на София не просто е над два пъти по-високо от средното за страната – то може да бъде репликирано в други градове през изграждане на сътрудничество за добри практики, пренос на знание, общи проекти и инициативи, които да ни дърпат заедно напред“, написа още Васил Терзиев.