Санкции след смъртта на Навални: Великобритания замрази сметките на шефовете в наказателната колония

Алексей Навални

Великобритания наложи днес санкции на шестима души, заемащи ръководни позиции в арктическата наказателна колония, в която миналата седмица почина руският опозиционен лидер Алексей Навални, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Сред санкцонираните са началникът на наказателната колония, както и петима негови заместници. На тях е наложена забрана за влизане в Обединеното кралство, а активите им в страната са замразени, каза британският министър на външните работи Дейвид Камерън.

„Ясно е, че руските власти са смятали Навални за заплаха и многократно опитваха да го заглушат“, каза в изявление Камерън. „Тези, които са виновни за жестокото отношение към Навални, не трябва да се заблуждават – ще ги държим отговорни“, заяви още министърът.

Смъртта на Навални продължава да е повод за възмущение в западните страни. Веднага след новината, че руският опозиционер е починал, Джо Байдън каза, че отговорен за това е Владимир Путин. Доналд Тръмп обаче не реагира веднага и бе атакуван от противниците му. В интервю той заяви, че е обект на политическо преследване и сравни съдбата си с тази на Навални.

„Ситуацията с Навални е много тъжна. Той беше много смел човек, защото се върна, а можеше да остане в чужбина. Честно казано, може би щеше да е по-добре да не се връща и да продължи да говори извън страната. Мнозина смятаха, че това може да се случи и то се случи. Това е ужасно нещо и се случва и в нашата страна. Ние се превръщаме в комунистическа държава в много аспекти”, заяви Доналд Тръмп.

Междувременно стана ясно, че Съединените щати ще обявят в петък голям пакет от санкции срещу Русия заради смъртта на Алексей Навални. А Джо Байдън реагира остро след изказването на Доналд Тръмп.

„След като миналата седмица най-яростният опозиционен критик на Путин – Алексей Навални, почина в руски затвор, бившият президент Тръмп и други републиканци отказаха да потърсят отговорност от Путин за смъртта му. Вместо това Тръмп заяви, че смъртта на Навални го е накарала да осъзнае колко лоша е Америка. Той каза, че сме нация в упадък, провалена нация. Защо Тръмп винаги обвинява Америка?

Великобритания стана днес първата страна, санкционирала руски официални лица заради смъртта на Навални. „Заедно с нашите съюзници обмисляме всички възможности да потърсим отговорност от Русия и Путин, а тази сутрин санкционирахме ръководителите на затвора, където все още лежи тялото на Алексей Навални”, заяви британският премиер Риши Сунак.

В съда на град Салехард е постъпила жалба от майката на Алексей Навални за незаконни действия. Разглеждането ѝ е насрочено за 4 март при закрито съдебно заседание, заявиха от съда.