Илиян Тодоров, осъден за двойното убийство в „Соло“ вече е в килия в Пловдив

Илиян Тодоров Снимка: бТВ, архив

36-годишният Илиян Тодоров, който бе осъден от Върховния касационен съд на доживотен затвор за двойното убийство пред дискотека „Соло“, но в продължение на 12 години се укриваше от правосъдието, вече е в килия на пловдивския затвор. 

Снощи той бе върнат в България в изпълнение на молба за екстрадиция, изпратена от българската прокуратура до властите в Република Узбекистан. Тодоров пристигна на летище София с полет от Мюнхен, конвоиран от екип на Главна дирекция „Охрана“ към Министерство на правосъдието.

„Той трябва да търпи наказанието си „доживотен затвор“ в затвора в Пловдив, тъй като последната му адресната регистрация е на територията на Пловдив“, обясни пред Нова телевизия заместник-градският прокурор на София Христо Кръстев.

По закон Тодоров не може да иска условно предсрочно освобождаване от затвора.

„Условно предсрочно освобождаване може да се иска само за наказание „лишаване от свобода“. За доживотен затвор не може да се иска условно предсрочно освобождаване, но може да бъде променен на 30 години“, добави прокурор Кръстев.

Жестокото двойно убийство бе извършено в ранните часове на 18 април 2009 година в центъра на София. Там се засичат две компании, едната от които току що е излязла от дискотека „Соло“, която се намира на метри от Съдебната палата. След разменени реплики един от младежите вади нож и намушква трима от опонентите си. След това се качва на такси и изчезва. 21-годишният Кирил Въжаров, вратар на националния отбор по хокей на лед, издъхва на място, а 24-годишният Васил Александров в линейката на път за болница. Тежко ранен е приятелят им Кирил Димитров.

Извършителят е обявен за национално издирване. Два дни по-късно 22-годишният тогава Илиян Тодоров отива сам в полицията и се предава. Младежът обаче е с променена външност – изрусена коса, и изрязани до кожа нокти, за да не може да бъде взет биологичен материал. Оказа се, че баща му е един от партийните лидери на БСП в Перник. Срещу Тодоров бе повдигнато обвинение и делото влезе в съда.

На 9 декември 2011 г. съдия Румяна Ченалова от Софийски градски съд оправда обвиняемия, тъй като вината му не била доказана. Присъдата обаче бе подписана с особено мнение от едната съдийка в състава – Мария Дончева. Две седмици по-късно магистратите отхвърлиха и гражданските искове, предявени от родителите на двете убити момчета на обща стойност 850 хиляди лева. Съдия Ченалова пък оповести мотивите си чак след 4,5 месеца.

Така делото стигна до втора инстанция, но Илиян Тодоров вече бе на свобода.

Въпреки, че при процеса пред Софийския апелативен съд нови доказателства не бяха събрани, съдебният състав с председател Антоанета Данова, Лада Паунова и Вера Цветкова прецени, че Тодоров е виновен. В началото на април 2013 г. въззивният съд отмени решението на СГС и постанови, че обвиняемият заслужава доживотна присъда с право на замяна. Магистратите присъдиха по 150 000 лева обезщетение за семействата на убитите Кирил Въжаров и Васил Александров. 50 000 лева бяха присъдени на Кирил Димитров.

Илиян Тодоров пък не дойде на нито едно заседание по делото на втората инстанция. А когато на 4 декември 2013 година Върховният касационен съд окончателно потвърди присъдата му, се оказа, че двойният убиец вече е изчезнал безследно.

В продължение на 3 дни дежурни групи от „Охрана на съдебната власт“ издирваха Тодоров, за да го въдворят в затвора. Бе направен оглед на жилището на родителите му, разпитани бяха съседи, но никой не го бе виждал. Родителите пък заявиха, че от година не поддържат контакт със сина си, защото им бил сърдит, че не го защитили в съда.

През следващите 10 години издирването бе безрезултатно. До март м.г., когато от Интерпол информират българската прокуратура, че Илиян Венциславов Тодоров е задържан на летището в узбекската столица Ташкент. Двойният убиец искал да се качи на полет за Истанбул, като е представил на граничните власти фалшив паспорт.

Така една година след ареста му в Узбекистан, двойният убиец бе върнат в България, за да изтърпи наказанието си.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.