Паркингите в Пловдив се задръстиха от конфискувани коли

Снимка: БНТ, архив

Полицията в Пловдив вече няма къде да съхранява конфискуваните автомобили. Капацитетът на паркингите е запълнен бързо след промените в закона, според които се изземват колите на пияни и дрогирани шофьори. От МВР призоваха приходната агенция по-бързо да провежда търгове за отнетите автомобили, предаде БНТ.

Само за последните 6 месеца от пловдивската дирекция на полицията са конфискували близо 130 автомобила. За голяма част от тях вече има окончателно решение на съда, че се изземват в полза на държавата, но стоят в районните управления или на паркинга на „Пътна полиция“.

„Относно тези автомобили, съответно ние сме уведомили НАП, дали сме исканата от тях информация – състояние на автомобила, къде се намира, документите, ключовете къде са, но към настоящия момент нямаме уведомление за проведени търгове и автомобилите продължават да се съхраняват при нас, което изключително ни затруднява“, заяви главен инспектор Николай Кирков – началник на 6-о РУП – Пловдив.

В отговор на запитване от НАП обясниха, че до края на февруари при тях са постъпили съдебни актове за изпълнение за 151 коли, отнети от пияни или дрогирани шофьори. 48 обаче са в съсобственост и процедурата за продажбата им се удължава. Други 69 са с наложена от МВР забрана за нова регистрация за период до 1 година и преди изтичането на този срок те не могат да бъдат продавани.

Едва 6 автомобила са готови за включване в търг, който ще се проведе на 20 март. Той ще е трети подред, заради липса на кандидат – купувачи. Това не е изненада, тъй като на публична продан отиват предимно автомобили, произведени преди 2010 г., и старите коли рядко намират нови собственици. Така паркингите на МВР се препълват. А капацитетът в Пловдив вече е изчерпан.

Теренът, който се намира точно срещу КАТ-Пловдив, също ще бъде превърнат в паркинг за конфискувани автомобили. Мястото е предоставено от общината. Тепърва обаче се търси финансиране и предстоят редица процедури, за да може тук да се съхраняват конфискуваните коли.

„И това място ще го напълним. Просто процедурата трябва да бъде по-стегната относно влезлите в сила решения и отнетите автомобили в полза на държавата, би следвало в един по-кратък порядък да им се решава съдбата“, каза още главен инспектор Николай Кирков.

Към момента обаче за колите, които не се продават в три поредни търга, законът предвижда нова оценка и провеждане на още три търга с намаляване на цената. Ограничение в броя на тръжните процедури, които могат да бъдат проведени няма.

Само преди няколко седмици стана ясно, че софиянци са на път да се вдигнат на бунт срещу задръстването на улици около полицейските управления с конфискувани коли. Граждани вече сигнализираха, че такива автомобили са блокирали цяла улица – ул. „Княз Борис I“, около Второ РПУ в столицата.

Десетки конфискувани от органите на реда коли заемат паркоместа в „Зелена зона“. Въпреки че хората в квартала си плащат абонамент за колите – 120 лв. на месец, паркоместата не стигат. Чашата на търпението им прелива, когато и инвалидно място също е заето от конфискуван автомобил. „Спорният автомобил беше преместен вчера следобед, когато се обадихме в телевизията. Изненадващо те взеха адекватно решение и дори предложиха да направим репортаж за ситуацията в квартала, която е ужасяваща. Улицата е пълна с около 40-45 коли без регистрация, както и около 20 служебни автомобила на районното“, заяви тогава Красимир Ценев. Той е категоричен, че колите без регистрация са паркирани на места, за които хората си плащат. И допълва, че това ощетява столицата с около 400 лв. на ден, което е 10 000 лв. на месец.

Проблемите със задръстванията с отнети или конфискувани автомобили започват да стават сериозни и пред други РПУ, особено тези, които са в центъра. Нещата се задълбочават и с масовите операции срещу дрогирани и пияни шофьори. Само преди дни МВР се похвали, че за 5 месеца е иззело 1500 автомобила, като от тях вече близо 200 автомобила са отнети окончателно със съдебни решения. При всички тези случаи колите или стоят като веществени доказателства в очакване на съд, или пък чакат търгове за публична продан от НАП.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.