„Червения пират“ остава в ареста

Илко Захариев - Червения пират Снимка: БНТ

Софийският районен съд остави в ареста Илко Захариев, станал известен като „Червения пират“. Според магистратите, има опасност той да се укрие, тъй като води скитнически начин на живот и няма постоянен адрес.

35-годишният мъж бе задържан на 29 февруари в района на Боянските гробища без да оказва съпротива. Той е обвиняем за закана с убийство заради това, че е създал десетки имейли, от които е разпратил стотици заплахи с идентичен текст. Сред заплашваните бяха съдия Владислава Цариградска, директорът на НАП, политици и мн. др. публични личности. Към кого да изпраща заплахите, Илко Захариев преценявал, като следял случващото се в обществения живот.

В съдебната зала стана ясно, че Захариев, който е родом от Сливен, но води скитнически живот в София, няма документи за самоличност, предаде БНТ. Той заяви, че са му били откраднати. „Червеният пират“ обясни на магистратите, че работи като архитект на свободна практика и се занимава активно с математика и рисуване. Захариев твърди, че е открил намерените в него телефони в кош за боклук в столичен мол.

Мъжът връщал телефоните за рециклиране и с парите си купувал материали за рисуване. „Червеният пират“ поиска да бъде освободен.

По време на заседанието бе обявено, че 35-годишният мъж два пъти е влизал в психиатрия – в Сливен и София. По делото все още не е готова психиатричната експертиза и не е ясно дали Захариев може да носи наказателна отговорност.

Според прокуратурата, има безспорни доказателства, които показват че именно от телефоните намерени в Захариев са изпращани заплашителните имейли. По делото е разпитана и съдия Владислава Цариградска. Ако бъде признат за виновен Захариев може да получи до шест години затвор.

„Това е един психично болен човек, незлоблив, тих, бивш отличник от математическа гимназия, следвал е архитектура, човекът си живее в неговия си живот. Той е задържан с три огромни чанти с дебели книги“, каза пред журналисти Георги Георгиев – адвокат на обвиняемия. Според него заболяването на Захариев е форма на аутизъм. Захариев не е съпричастен към деянието, твърди Георгиев.

Според защитника сливналията няма близки, приятели, а с родителите си няма връзка от години. Адвокатът разказа, че Илко Захариев е поискал книга на Шекспир, когато го е попитал от какво има нужда.

„Аз съм негов адвокат и не знам той да е правил пълни самопризнания“, добави Георгиев.

Адвокатът коментира твърденията на обвиняемия пред съда, че е намерил откритите телефони в него в софийски мол. „Сега разбрах, че всъщност са намерени в кошчето на Ринг мола, където се изхвърля такава техника. Той обитава там района и често взима батерии, смартфони, мобилни телефони и ги предава“, каза адвокатът.

Не мога да бъда на 100% сигурен във всяко едно негово твърдение, но съм длъжен да му помогна, защото това е човешко същество, каза Георги Георгиев.

Работата на разследването и прокуратурата е да установи кой е закупил тези смартфони, кой е плащал абонамента за тях. Това е един човек, който няма една стотинка. Той не се интересува от пари и вещи. Аз не виждам как той би могъл да закупи такива смартфони, да плаща абонаменти. Би трябвало да предстои едно сериозно разследване, този човек да бъде оневинен, най-малкото поради психичното си състояние, освен това поради несъпричастност, добави адвокатът.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.