Ден на траур в Мъглиж

Очаква се по обяд днес компетентните органи да влязат в завода

images

Ден на траур е обявен в община Мъглиж, където при взрив в частен завод вчера загина мъж, съобщи кметът Господин Господинов пред агенция „Фокус“.

При инцидента имаше и четирима пострадали, като две жени са в „Пирогов“, които са с тежки изгаряния и с опасност за живота.

Все още не са започнали огледите на мястото на взрива, тъй като по процедура е необходимо да изминат 24 часа и има период, в който не трябва да се работи на мястото на произшествието, обясни кметът. Очаква се днес по обяд компетентните органи да влязат в завода.

По думите на кмета няма опасност за жителите на града. Замерване е показало, че качеството на въздуха в района е с нормални показатели.

Кметът каза още, че няма информация за причината за взрива, тъй като заводът е частен. Тази сутрин главният секретар на МВР Светлозар Лазаров каза, че най-вероятно причината е грешка в производствения процес.

По данни на областния управител Георги Ранов заводът е проверяван през октомври и ноември и не са били установени нарушения, които да създадат непосредствена опасност за живота и здравето на работниците.

От „Главна инспекция по труда“ потвърдиха това и уточниха, че при проверката през ноември е констатирано, че дадените предписания за нарушенията, открити месец по-рано, са изпълнени в срок.