Румяна Бъчварова: Няма разпадане на коалицията

Вицепремиерът защити приетите промени като обясни, че с тях държавата дава право на гражданите да решат къде да държат парите си

timthumb.php

 

Вицепремиерът по коалиционните въпроси Румяна Бъчварова заяви, че няма разпадане на коалицията, след като приетите вчера пенсионни промени станаха повод за недоволство сред партньорите в управлението.

„Всичко, което се случи в последните дни, показа, че това е една жива коалиция. Участниците не са загубили собствения си образ, а другата част е готова да ги изслуша“, заяви Бъчварова пред „Дарик“ радио.

Тя защити приетите промени като обясни, че с тях държавата дава право на гражданите да решат къде да държат парите си и изтъкна, че страната била единствената в Европа, която е останала с доскорошния си модел.

Румяна Бъчварова разграничи подкрепата към правителството от подкрепата на депутатите на ДПС при приемането на спорните текстове от парламента. „Ние не глаувахме с ДПС. ДПС подкрепи нашата идея и нашите предложения. Наистина не трябва да се спекулира“, заяви тя.

По думите й от самото начало на управлението е било ясно, че коалицията е гъвкава и за нея няма проблем в това, че ГЕРБ не получи подкрепа от партньорите си от Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт.

Попитана за коментар на скандалните расистки изказвания на председателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов, Бъчварова се разграничи от тях.

„Не приемаме крайните изказвания“, заяви тя като обясни, че във Фронта има потенциал по отношение на патриотичните идеи и се надява той да започне да се реализира по съвременен начин.

По думите й не е възможно патриотичното говорене да бъде в полето на една единствена партия като „Атака“, която е компрометирана.

Мисля, че след големия преход през 1989 г., може би събитията през 1996-1997 г., това в политически план е най-голямото преобръщане, най-големият политически лупинг, който преживяхме. Не знам колко хора го усетиха, но за себе си мога да кажа, че беше така, коментира събитията през 2014 г. Бъчварова.

По думите на вицепремиера „започва една нова политика на отношения между отделни партии, започва една линия на търсене на конструктивност, която е нова за нас. Всички се учим на нея. И в крайна сметка най-накрая решенията, които трябва да се вземат за държавата, трябва да бъдат по смисъл, а не по принадлежност.“

 

Цялото интервю четете ТУК.