Стивън Кинг препоръчва „Бърнамският лес“ на Елинор Катън, детето чудо на литературата

„Страхотен многопластов трилър с ярки образи, какъвто се среща рядко.“ Това казва Стивън Кинг за книгата „Бърнамският лес“ на Елинор Катън, която излиза на български език с логото на издателство „Лабиринт“.

Преводът на българското издание е дело на Богдан Русев, а художник на корицата е Иван Масларов.

„Бърнамският лес“ е най-добрата книга на 2023 г. според „Амазон“, „Тайм“, „Ню Йоркър“, „Къркъс“, „Телеграф“, „Атлантик“, „Файненшъл Таймс“.

В този шеметен психотрилър Елинор Катън, най-младата носителка на „Букър“ (2013) за „Светилата“, прави разрез на нашия бедстващ по своя воля свят, за да разкрие какви са подбудите, постъпките и последиците от тях, породени от стремежа ни да оцелеем.

След свлачище в един от планинските проходи на Южния остров в Нова Зеландия град Торндайк и огромната ферма с плодородна земя недалеч от него се оказват откъснати от света. От бедствието се възползват загадъчният американски милиардер Робърт Лемойн, решил да построи във фермата бункер и да се спаси в него, когато настъпи краят на света, и Мира, вдъхновителка на „Бърнамският лес“, група младежи идеалисти, в която има нещо от анархизма, филантропията и хипарството и която се опитва да се занимава на ръба на закона с екологично чисто селско стопанство. Макар да са на двата полюса на политическия спектър, баснословно богатият Лемойн е заинтригуван от Мира и съмишлениците й и решава да им помогне, защото на пръв поглед имат общи врагове. Но сблъсъкът на идеи и идеали е неизбежен. И след него остават трупове…

„Бърнамският лес“ от Елинор Катън

Елинор Катън е смятана за детето чудо на литературата.

Тя е момичето, което знае от водата да прави вино и да превърне една банална история в полесражение между хора и демони.

На 25 години вече е известна с първия си роман „Репетицията“. На 27 е завършила „СВЕТИЛАТА“, мегароман на ръба на експеримента, където заплетената многолюдна фабула е в крехко равновесие със сложната композиция, повтаряща златното сечение, смаляването на Луната и движението на небесните тела.

На 28 става най-младата носителка в 45-годишната история на „Букър“, най-престижната след Нобеловата литературна награда.

А десет години по-късно отново превзе с „Бърнамският лес“ всички класации. И сърцата на читателите.

Можете да откриете книгата ТУК.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.