Бойко Рашков: Жената на Мартин Нотариуса от сервитьорка е назначена за разследващ полицай

Вдовицата на Мартин Божанов - Гергана.

Съпругата на застреляния Мартин Божанов – Нотариуса Гергана е била сервитьорка в частния му клуб SS преди да стане разследващ полицай в ГДБОП. Освен това тя е влязла в дирекцията на антимафиотите по безпрецедентна процедура – външен конкурс за назначаване.

Това заяви в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ бившият вътрешен министър Бойко Рашков. Той допълни, че не знае друг случай, в който ГДБОП да е набирала служители по този начин. Принципът е, че там се взимат хора от други дирекции на МВР.

В четвъртък от МВР пуснаха заповедта за назначение на Божанова. Тя е подписана от Рашков. Именно той обаче я и освобождава.


Конкурсът за назначаване е проведен далеч преди това, коментира Рашков. Според него това се е случило по времето, когато вътрешен министър е бил Христо Терзийски, в момента депутат от ГЕРБ.

Изтича конкурсът, има няколко души, които са издържали. В списъка е и Гергана Божанова, която е външен кандидат, в смисъл не е била служител на МВР. А ГДБОП няма нито един, доколкото ми е известно, външен конкурс, всички са от служби на МВР, защото поне малко трябва да разбират от полицейска работа. А тя е била сервитьорка в клуба SS на своя съпруг. Очевидно неслучайно е обявен този конкурс много преди аз да стана министър, защото моята информация е, че между Божанов и тогавашния директор на ГДБОП (Любомир Янев б.р.) е имало доста здрава връзка„, заяви Рашков.

Той допълни, че е бил длъжен да подпише заповедта за назначаване. Рашков каза още, че към онзи момент не е имал понятие кой е Нотариуса, но служителите на ГДБОП са били наясно.

Малко след това обаче Божанова е освободена, тъй като след задължителното проучване за надеждност не ѝ е издаден допуск до класифицирана информация. Предложението е на Калин Стоянов, по онова време шеф на ГДБОП, а в момента – министър. Заповедта за освобождаването ѝ е подписана от Рашков. Божанова обжалва и печели делото на две инстанции. Така и не се връща в МВР, защото вече е в майчинство.

Малко преди освобождаването ѝ от ГДБОП е излъчено разследването на организацията „Антикорупционен фонд“, в което Божанов е осветен като лобист в съдебната власт. Преди то да бъде заснето Рашков е имал срещи с Ивайла Бакалова, която му разказва за влиянието на Нотариуса и групата и около него.

МВР твърди, че не може да каже дали Нотариуса е бил секретен сътрудник. Причината според силовото министерство е, че законът им забранявал, понеже това било тайна, а издаването ѝ би било престъпление.

За евентуално сътрудничество на убития Божанов със службите се говори от месеци. Наскоро бившият главен прокурор Иван Гешев обяви, че Божанов е бил секретен сътрудник на Трето РПУ в столицата.

Източник: Медиапул