Шефката на Агенция „Митници“: „Аз съм първата жертва на новото КОНПИ, но няма да се предам

Снимка: БНТ

„Аз съм първата жертва на новото КОНПИ, но няма да се предам“, каза пред журналисти директорката на Агенция „Митници“ Петя Банкова след акцията на Държавна агенция „Национална сигурност“ и Комисията за противодействие на корупцията.

Тя не уточни дали е задържана и заедно с адвокатката си Аделина Натина си се качиха в автомобил на МВР. В ранния следобед митническата шефка беше отведена на разпит в КПКОПНИ, съобщи БНТ.

Според адвоката й не е извършван арест, а от кабинета ѝ са иззети изготвени от нея документи, в които си е водила бележки относно контрабандни канали, за които тя се е подготвила как да бъдат разбити, както и служебния ѝ компютър. От дома ѝ са иззети лични записки и договора за потребителски кредит на съпруга ѝ.

Адвокат Натина добави, че е претърсен домът и кабинетът на митническата шефка при акция по неотложност. Извършват се претърсвания и изземвания и в кабинета на нейния заместник Людмил Маринов, допълва БТА.

По думите на защитничката на Банкова прокуратурата все още не е уведомена за случващото се.

На излизане от Агенция „Митници“ ръководителката на Агенция „Митници“ коментира, че не познава сочения за контрабандист Николай Николов – Паскал и че откакто е на поста се бори с контрабандата.

(Паскал – бел.ред.), който аз всячески го разбивам – махнала съм всички служители и това е факт и няма да позволя да върви контрабанда. Ако това е проблемът на държавата – да го заявят. Не познавам Паскал, не знам кой е. Искам да спра контрабандата, която в момента пречи на цялата държава“, категорична бе Петя Банкова.

От думите ѝ стана ясно още, че докато е била на работа в ДАНС, тя е била в лоши отношения с председателя на агенцията за национална сигурност Пламен Тончев и затова е напуснала, допълва БНТ.

„Преди няколко години Пламен Тончев, по типичния за тях механизъм, реши да че изпрати да работя в Благоевград за добро наказание и добри резултати. Това е основната им схема – когато някой им пречи, те го командироват някъде. В резултат на което казах, че няма да изпълнявам техни поръчки и напуснах ДАНС“, заяви Банкова.

Петя Банкова беше назначена начело на митниците през март от министъра на финансите в оставка Асен Василев. Дали вижда случващото се като политическа история, Банкова коментира така: „Твърде вероятно е, но тук е момента да кажа, че не знам защо нещата опират само до господин Асен Василев. Може би на всички прави впечатление, че дори международната общност се възмущава от случващото се. Както знаете, в момента на Капитан Андреево има служители на САЩ и това е изцяло по моя инициатива и по тяхна партньорска инициатива, защото това е единственият начин“.

Държавната агенция „Национална сигурност“ извършва акция в София и страната, съобщиха за БТА от институцията.

Акцията е по повод данни за подкуп, пране на пари и длъжностно престъпление.

Проверяват се различни места в столицата. Претърсват се адреси в квартал „Бояна“, известен хотел в столичния квартал „Лозенец“, както и други адреси близо до него.

От дома на Петя Банкова в кв. „Сухата река“ е иззет договор за кредит на съпруга ѝ на стойност 12 хиляди лева, съобщи още „По света и у нас“. В момента се извършва претърсване в дома на заместник – директора на Агенция Митници Людмил Маринов, добавят оттам.

От жилището на Банкова са иззети бележки, които тя си е водила за различни обучения, както и договор за потребителски кредит на съпруга ѝ. Пари не са открити, съобщи за NOVA адвокатът ѝ. От работното ѝ място са иззети служебният ѝ компютър и бележки по разработка за разбиване на контрабандни канали.

Шефката на Агенция „Митници“ твърди, че като служител на ДАНС е имала „професионална неприязън с шефа на Агенцията“ и подозира, че именно той стои зад операцията днес.

Банкова все още не е разпитана. Няма издадена заповед за задържането ѝ. Предстои да даде показания в сградата на Комисията за противодействие на корупцията. За този орган това е първата акция.

До момента прокуратурата не е уведомена за действията по разследването.

Пред Агенция Митници в момента има засилено полицейско присъствие.

Според информацията, с която разполага БНТ, операцията на ДАНС е свързана с разследване на сочения за контрабандист Николай Николов-Паскал и неговите евентуални връзки, чрез които е осъществявана контрабанда.

Акцията на ДАНС и Антикорупционната комисия се провежда и в Хасково, съобщи Нова телевизия. Операцията е по разследване за длъжностни престъпления и подкупи.