ВКС: Незаконно е пияни и дрогирани шофьори да плащат колата

Снимка: Пресцентър на НС

Неочакван обрат! Незаконно е и противоречи на Конституцията пиян или дрогиран шофьор да плаща левовата равностойност на колата, с която е извършил нарушението. Това е мнението на Върховния касационен съд (ВКС) за една от промените в Наказателния кодекс , приети миналото лято. Те бяха лансирани и приети от мнозинството ПП-ДБ и ГЕРБ.

Замисълът беше да се започне отнемане на колите от пияни и дрогирани шофьори в полза на държавата. Приеха и специална алинея, според която, ако нарушителят не е собственик, може да се присъди левовата равностойност на автомобила.

Тази мярка вече се прилага от няколко месеца, а последният пример е с дъщерята на бившия премиер Симеон Сакскобургготски – княгиня Калина. Преди няколко дни тя бе осъдена условно за шофиране след употреба на алкохол, а районният съд в Самоков постанови тя да плати и близо 18 хил. лв., колкото е цената на шофираната от нея кола. Решението не е окончателно.

Според наказателната колегия на ВКС обаче тази практика е незаконна. Затова съдиите искат Конституционният съд (КС) да се произнесе по въпроса.

Приетите миналото лято промени бяха подложени на остри критики. Първо, нямаше почти никаква подготовка за прилагането им. Основният проблем беше, че кръвните проби за наркотици се бавеха месеци, понеже се обработваха от малко на брой лаборатории. Същевременно обаче МВР започна да отнема колите веднага след регистриране на престъплението, нищо, че окончателната конфискация се прави само след осъждане. Така много хора се оказаха в ситуация да са с отнети коли без да имат присъди.

За да се навакса забавянето на пробите бяха обявени обществени поръчки за покупка на техника. Не бяха взети обаче мерки за друг проблем. С промените в НК бе въведено отнемането на автомобил за някои престъпления по транспорта като шофиране след употреба. Завишаване на наказанията обаче нямаше за причиняване на смърт на пътя. Така се оказа, че пияните и дрогирани се санкционират по-строго от онези, причинили смърт.

Тази неравнопоставеност е подчертана от върховните съдии в искането им до КС. Посочва се и друго – че за да се отнеме една вещ, тя трябва да принадлежи на извършителя на престъплението.

Подобно преобразуване, каквото е въведено по отношение на имущество, което не е принадлежало на дееца, е немислимо„, посочват върховните съдии.

Подобна мярка бе въведена и в други разпоредби на НК – тези, по които се наказват каналджиите, прекарващи нелегални мигранти. И за тях обаче съдът настоява, че са противоконституционни.

Наказателната колегия посочва, че тези разпоредби са „неясни до невъзможност за практическото им прилагане“.

Изложеното ни дава основания да настояваме, че коментираните интервенции в материалния наказателен закон са произволни, хаотични, противоречащи на самата юридическа негова същност, като чрез тях са въведени мерки, оставащи извън стандартите на наказателното право, на Наказателния кодекс и на Конституцията„, посочва се в искането до КС.

Източник: Медиапул

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.