Киселова: Парламентът не може да иска вот на недоверие на служебното правителство

Наталия Киселова

Възможно ли е да се иска вот на недоверие към служебно правителство? Поредната заплетена ситуация в българския политически живот коментира преподавателят по конституционно право в СУ „Св. Климент Охридски“ Наталия Киселова, след като Корнелия Нинова призова президента Румен Радев да смени служебния премиер Димитър Главчев, ако ли не – БСП, „Възраждане“ и ИТН ще внесат вот на недоверие към кабинета.

„Всъщност исканията на опозицията са две – президентът да смени министър-председателя на служебното правителство, което е възможно, и дали е възможно на служебно правителство да се упражни такъв вид отговорност като вота на недоверие. Вотът е опит на опозицията да свали правителството. Тази процедура се използва за парламентарно избрано правителство“, обясни доц. Киселова пред БНР.

Тя припомни, че органът, който назначава, е органът, който уволнява – в случая президентът.

„Дори и да станем свидетели на задвижване на такава процедура, тя ще бъде само политически инструмент, който няма да има правни последици и няма да свали правителството. Президентът не е длъжен да се съобрази с това, но предвид краткото време до Великденската ваканция, вотът на недоверие по-скоро се използва, за да се обърне внимание на две от парламентарните групи“, каза доц. Киселова.

Преподавателят по конституционно право обясни, че има тълкувателно решение от 1992 г., което се занимава със служебното правителство и не е загубило актуалността си. Там изрично в мотивите се посочва, че когато има служебно правителство при работещо Народно събрание, то подлежи на парламентарен контрол, но не може да се упражнява вот на недоверие.

„Много по-вероятно е президентът да не се съобрази с искането да смени служебния премиер“, каза още Наталия Киселова. Тя припомни, че когато бе съставено правителството на Димитър Главчев, бе обявено, че той единствен се е съгласил от възможните варианти.

Доц. Киселова допълни, че премиерът дължи обяснение на обществото защо иска толкова скоро смяната на двама от министрите си.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.