Едно от бебетата, починали от коклюш, е постъпило с белези на сепсис в болницата

д-р Благомир Здравков

В края на седмицата дойде тъжната вест за две бебета, които са починали след заболяване от коклюш. Броят на заразените у нас расте, а се оказа, че 24 000 са децата с пропусната доза ваксина.

„Коклюшът е ваксинационно преодолимо заболяване. Това трябва да е водещият акцент. За голямо съжаление, при нас има диагностицирани две деца с коклюш. Едното постъпи в болницата на 8 април, лекарите се ориентираха бързо и в момента, в който теста излезе положителен, детето беше пренасочено към Инфекциозна болница. Второто дете постъпи при нас в много тежко състояние“, заяви директорът на Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“ д-р Благомир Здравков пред Нова тв.

Лекарят допълни, че за съжаление, поради тежкото състояние, в което е постъпило детето и усложненията, то е починало. „То пристигна с белези на сепсис и полиорганна недостатъчност“, обясни той.

Според д-р Благомир Здравков кашлицата при бебета, които още не са навършили два месеца, е доста тревожен и алармиращ симптом. „При по-големите деца коклюшът протича с много тежки симптоми на кашлица. До такава степен, че понякога децата получават кръвоизливи в очите от напъване“, допълни лекарят.

24 000 са децата с пропусната доза ваксина против коклюш. „Заболяването може да има и здраво заразоносителство. Тоест един ваксиниран човек да има тази бактерия, но да няма симптоми и да предаде заболяването на друг“, каза д-р Здравков.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.