Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Снимка: Пиксабей

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес.

Рей направи това си изявление в момент, в който американският Конгрес се готви да гласува закон, с който да забрани приложението, ако неговата компания собственик не се раздели с активите си в САЩ.

Приложението принадлежи на китайската компания „БайтДенс“, която има задължения към китайското правителство, казва Рей в ексклузивно интервю за Ен Би Си Нюз, до което АФП си осигури предварителен достъп, добавя БТА.

„Когато разсъждават върху властта, достъпа, технологичните способности и контрола, с които разполага „ТикТок“, американците трябва да се попитат какво мислят за тази власт, за този достъп, за тези способности и за контрола, с който разполага компанията собственик на „ТикТок“, китайското правителство и, в крайна сметка, китайските разузнавателни служби“, изтъква директорът на ФБР.

Камарата на представителите на американския Конгрес одобри в събота голям помощен пакет за Украйна, Израел и Тайван. В рамките на този пакет се съдържа и ултиматумът по отношение на „БайтДенс“.

Очаква се помощният пакет да бъде одобрен бързо от Сената.

Американските власти твърдят, че „ТикТок“ дава възможност на китайското правителство да шпионира и манипулира своите 170 милиона потребители в Съединените щати.