„Отвъд лъжите“ на Вал Макдърмид напомня цената на пандемията

Възможно ли е черновата на един роман да се окаже признание за перфектното убийство? Насладете се на ново интригуващо разследване на инспектор Карен Пири в романа на Вал Макдърмид „Отвъд лъжите“. Книгата излиза с логото на издателство „Еднорог“

“Макдърмид във върхова форма! Новата ѝ книга е с увличащо темпо и не спира да ни изненадва”, категорични са от Bookreporter.

“Абсолютно смразяващ… Романът е гениален, човечен и твърде красноречив като напомняне за цената на пандемията дори за оцелелите от нея“, пишат от Kirkus Reviews.

Призната за един от най-добрите автори на криминални романи, с множество награди и армия от верни фенове по целия свят, Вал Макдърмид се завръща с новия приковаващ роман от успешната поредица за Карен Пири, която оглавява отдел „Студени досиета“ на шотландската полиция. В „Отвъд лъжите” главен инспектор Пири се оказва въвлечена в една опасна игра на предателства и отмъщение, в която са замесени писатели на криминални романи, при това на фона на предизвикателствата от разрастването на една глобална епидемия.

През април, 2020 цяла Шотландия е в локдаун, но това не означава край на престъпленията. Карен и нейният екип, както и всички хора, се опитват да привикнат към една нова реалност, в която контактите и излизането навън са силно ограничени. Едно изненадващо обаждане от Националната библиотека им дава възможност отново да докажат на какво са способни.

В архива на библиотеката попада незавършен ръкопис на известен автор на криминални романи, описващ перфектното убийство. Той поразително прилича на историята около безследното изчезване на студентката Лара Харди, потресло цяла Шотландия година по-рано. Карен не вярва в случайностите и макар че авторът на ръкописа е мъртъв, отдел „Студени досиета“ започва разследване. Всеки от екипа й е изправен пред свои проблеми, засилващи се от ковид-мерките, но поне работата им дава възможност донякъде да избягат от тях.

Знаем, че когато инспектор Пири поеме по горещи следи, тя няма да намери покой, докато не доведе нещата докрай. В случая важното е да се отсее истината от описаното в романа, а това няма да е толкова лесно, още повече че всички методи на разследване са донякъде невъзможни в настоящия момент. Все пак Карен винаги намира начин. Тя приема за своя мисия да направи така, че семейството на Лара да намери покой. Затова ще бъде безмилостна към всеки, който има нещо общо с нейното изчезване, каквото и да й струва това…

Новият роман на Вал Макдърмид е мистерия в мистерията. Този път тя ни поднася две различни криминални истории, в които изненадващите обрати са в изобилие. Освен това ни осигурява достъп до съзнанието на авторите на криминални романи, ставаме свидетели как измислят поредния интригуващ сюжет и изграждат образа на перфектния убиец. „Кралицата на психологическия трилър няма намерение да абдикира. „Отвъд лъжите“ е толкова сложен, толкова интересен и се чете с лекота като всичко, което е написала. Това го превръща в поредното бижу в короната на Вал Макдермид“, споделя Мик Херон, популярен автор на криминални романи.

Вал Макдърмид „Отвъд лъжите“

Шотландката Вал Макдърмид е сред най-добрите автори на психологически трилъри в света. Изключително популярна е не само на стария континент, но и в САЩ, където книгите ѝ са публикувани в многомилионни тиражи.

Лауреат е на множество награди, като престижното отличие “Златен кинжал” за най-добър криминален роман на Асоциацията на писателите на криминални романи – негови носители са автори като Иън Ранкин, Рут Рендъл и Джон льо Каре.

През 2005 г. получава и наградата „Иконите на Шотландия” за най-добър шотландски писател. През 2009 е приета в Залата на славата за автори на трилъри, през 2010 е удостоена с престижния “Диамантен кинжал на Картие”.

Българските читатели са запознати с книгите от поредицата за главен инспектор Карол Джордан и криминалния психолог Тони Хил. Поредицата за Карен Пири включва още романите „Далечно ехо“, „Владения на мрака“, „Границите на позволеното“, „Пътят на скелета“, „Гроб на мечти“ и „Натюрморт“. През 2022 г. излезе сериалът „Карен Пири“ с участието на звездата от сериала „Друговремец“ Лоръл Лайл.

Можете да откриете книгата ТУК.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.