Показаха бюлетините за изборите 2 в 1: Синята ще е за Европарламент, зелената – за Народно събрание

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота „2 в 1“ на 9 юни. Това стана ясно при представянето на образците, които все още не са оцветени, по време на брифинга на ЦИК. 

Комисията реши хартиените бюлетини и на лицевата страна да бъдат в различен цвят.

„Тази за Народно събрание ще бъде в зелено, като  имената на политическите формации ще бъдат изписани в зелен цвят“, съобщи говорителят на ЦИК Росица Матева, цитирана БТА.

„А бюлетината за Европейски парламент ще бъде в синьо“, уточни тя. Полиграфическата защита на гърба на бюлетините ще бъде в различен цвят, добави Матева.

Дължината на бюлетината ще бъде около 50 см, отбеляза Матева и добави, че бюлетините ще се сгъват както на произведените избори досега.

Електронните бюлетини ще изглеждат по начина, по който изглеждаха и на местния вот, обясни Матева, която представи и машината за гласуване.

За първи път в България се гласува с цветни бюлетини през 1911 г., а след дълго прекъсване цветната хартия за вота е реабилитирана след промените, на първите демократични избори през 1990 година. С цветни бюлетини за всяка партия гласувахме включително на парламентарните избори през 2001 г. за последен път.

 

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.