Шефът на „Пирогов“: В момента болницата е на печалба

Д-р Валентин Димитров

Директорът на „Пирогов“ д-р Валентин Димитров ще се бори за нов мандат, въпреки че преди време каза, че няма да се кандидатира.

„Аз бях казал в едно интервю, че имам намерение да не се кандидатирам. Това беше доста назад във времето. Но на фона на това, което се получи и на базата на желанието на една голяма част от персонала на „Пирогов“, които дойдоха лично и заявиха подкрепата си и желанието им аз да се кандидатирам, аз не мога да излъжа очакванията на тези хора и така или иначе ще си подам документите и ще участвам в това състезание“, заяви д-р Димитров пред БНТ.

Той уточни, че го нарича „състезание, защото то е отворено за всички, които имат желание да се кандидатират“.

„Така че какъв ще бъде резултатът – това е конкурс“, допълни Димитров.

Според настоящия шеф на „Пирогов“ болницата към този момент се е „успокоила“ и е продължила да се развива по правилния начин.

„И работата да се развива и да надграждаме това, което е и това показват резултатите. През това време излязоха и всички проверки с всички нелепи обвинения от страна на предния министър срещу „Пирогов“ и лично срещу мен за злоупотреби, което за мен е най-важно. Аз съм човек, който вярва в правовата държава и смятам, че хората трябва да говорят и само с документи и с факти“, каза шефът на „Пирогов“.

Той посочи, че винаги когато гостува в „Денят започва“ представя документи и не си позволява лични оценки и нападки.

На въпроса дали е имало политически натиск или подкрепа, д-р Валентин Димитров отговори така:

„Аз не мога да кажа дали е имало политически натиск, защото аз не членувам в нито една партия. Аз не съм заявил принадлежност към нито една партийна организация. Като мислене съм десен човек. Аз не го крия. Ако бях политическо лице, бих заподозрял политически натиск“.

Той беше категоричен, че е получил политическа подкрепа, „и аз мен беше много така блазнещо моето собствено его, защото я получих, без да съм я потърсил“. Получил я е от много политически формации, защото, според него, те са оценили в каква посока се развива „Пирогов“.

Шефът на „Пирогов“ беше категоричен и за това, че е политически неутрален: „Да, няма да ме видите в нито една листа. Няма да ме видите на нито един митинг. Няма да ме чуете да прокламирам гласувайте за този или за онзи“.

Той допълни, че на него му се обаждат политици, граждани и симпатизанти от всички партии във връзка с тяхното лично здраве или здравето на техни близки, което по думите му е нещо нормално.

„Българското здравеопазване е с най-бърз достъп. Няма значение дали той е регламентиран или е на базата на познанства или приятелства. България е една малка държава, в която всички се познаваме“, каза д-р Валентин Димитров и даде примери за това колко се чака в болниците по света:

„В Швейцария тебе те посреща парамедик и се занимава с тебе. Ти контакт с лекаря-специализант, не със специалист, имаш точно между 3 и 7 минути, в които той ти обяснява, че може да те обезболи или да те приемат за операция“.

„Постоянно говорим за реформа. Реформи се правят, когато се сменя цялостният строй, защото системата на здравеопазване е част от цялостната организация на нашето общество“, допълни още шефът на „Пирогов“.

В момента „Пирогов“ е на печалба, стана ясно от коментара му. Според него това е заради лекарите и мениджмънт. Със 7% е увеличена заплатата на лекарите, а на сестрите и санитарите – с 13%.

Недостигът на медицински сестри е системен, смята шефът на „Пирогов“, но номадството на персонал не решава проблемите на здравеопазването.

Пирогов е стожер на здравеопазването, категоричен е той. 60 милиона лева са нужни на болницата, за да придобие европейски вид. 251 000 души са преминали през „Пирогов“ през 2023 г. Над 81 000 деца са минали през лечебното заведение, от тях 7000 са спешни пациенти.

За Националната детска болница Валентин Димитров посочи, че кадрите правят едно лечебно заведение.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.