Петър Ганев: По-ниската инфлация ще успокои „швейцарското правило“ за вдигане на пенсиите

Петър Ганев Кадър: БНТ

Към момента нивото на инфлацията изглежда добре, трябва да го задържим, за да влезем в критерия за еврозоната.

Това каза пред БНР икономистът Петър Ганев, старши изследовател в Института по пазарна икономика.

„Данните за април показват, че инфлацията в България падна и вече е по-ниската от средната за Европа. Тенденцията е добра. Критерият за еврозоната обаче е средногодишна инфлация, т.е. гледаме 12 месеца назад. Ако правилото за инфлация е като корито на река, ние трябва да влезем в него и да останем в него 12 месеца. С инфлация почти 2,5% почти сме влезли и сега трябва да останем известен период. Не е нужно всички 12 месеца, но когато се вземе средногодишен период, средното ниво все пак да бъде в коритото“, обясни той.

Икономистът изтъкна, че влизането в еврозоната е огромна тема за България:

„Трудно виждаме от български политици да се води дебатът за единния европейски пазар. По-скоро участваме с желанието да влезем в Шенген и еврозоната“.

По думите на Ганев по-ниската инфлация означава, че в бъдеще и пенсиите ще бъдат вдигани с по-малко, защото „ще успокои „швейцарското правило“.

В предаването “Нещо повече“ Петър Ганев коментира, че извънредното заседание на парламента по темата за пенсиите е било ненужно:

„Записано е в Бюджета, беше взето решението на Надзорния съвет на НОИ, с някои лъкатушения около точния процент, но по време на предизборна кампания може би не беше най-удачното да се събира парламентът за едно протоколно решение“.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.