Военният министър: Кремъл има намерение директно да повлияе на изборите

Снимка: МО

Според служебния министър на отбраната Атанас Запрянов, Кремъл има намерение директно да повлияе на предстоящите избори през юни.

Военният министър каза това при откриването на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която продължава от днес до 27 май.

Очаква се за заседанието на Асамблеята да пристигне генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

По време на изборите България очакват действия за дезинформацията, каза Атанас Запрянов. В отговор на въпроси той даде пример като дезинформация фалшивите новини за изпращане на български военнослужещи в Украйна.

Според служебния министър на отбраната хибридна заплаха представляват и изявленията на „прокремълски партии“, че подкрепата на България на Украйна ще ангажира България във войната.

„Ние сме във фокуса на активни процеси и кампании на дезинформация, опитващи се да повлияят на вътрешнополитическите ни процеси“, заяви още Запрянов.

Влияние има и за европейските избори.

Атанас Запрянов обърна внимание, че именно заради това районът на Черно море и западните балкани трябва да стане част от фокуса на НАТО защото по този начин това е укрепване на източния фланг.

Запрянов обясни, че България ще продължи да помага на Украйна „по начина, по който го прави до сега“. Вече има получени компенсации за дадената от страната ни помощ, каза военният министър, без да посочва подробности.

„Ние подаряваме солидарно. Другите страни членки отчитат този принос и знаейки необходимостта от модернизация на нашите въоръжени сили,чрез финансови компенсации ни помагат да си модернизираме въоръжените сили.

Съединените щати някои от нашите пакети вече ни покриват с компенсация. Другият е европейски инструмент за мир. Ние кандидатстваме за пакетите помощ и някои сме получили от компенсациите“, каза министърът на отбраната.

От срещата на върха на НАТО  в Съединените щати Запрянов очаква и евроатлантическа солидарност за политиките. Както и да се обърне внимание че 2% от брутния вътрешен продукт за отбрана е препоръчителен.

Началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов посочи пред делегатите, че в момента България се фокусирала върху регионалното планиране на отбраната и плана за развитие до 2032 година Евтимов обърна внимание на новите способности, които страната ни ще има с новите изтребители патрулните  кораби и киберкомандването.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.