Васил Терзиев: Парковете трябва не просто да се поддържат, а да са планирани за нуждите на жителите на града

Снимка от фейсбук страницата на Васил Терзиев.

„Обществените пространства и парковете в града трябва да са не просто поддържани, а и планирани и управлявани така, че да отговарят най-добре на нуждите на жителите на града. А и да създават удобства преди самите граждани да са ги поискал“, написа във Фейсбук кметът на София Васил Терзиев. Според него това е отговорното управление на град с визия и с мисъл. Не просто за днес, а за след десетки години, добавя той.

Терзиев е част от водената от президента Румен Радев делегация, която е на официално посещение в Унгария и Конфедерация Швейцария.

Запознахме се отблизо с историята, предизвикателствата и резултатите на проекта за парк Liget в Будапеща, посочи кметът и уточни, че част от него е и Къщата на музиката. Целта на посещението ни беше да обменим опит и идеи за подобренията на обществените пространства и включването на различни заинтересовани групи в проекта. И важното за София – как да организираме международен архитектурен конкурс и какви са възможностите на столицата ни за изграждането на нова концертна зала, отбелязва Терзиев.

Резултатите в Будапеща са впечатляващи – стотици предложения са разгледани и включени в реализацията на проекта, коментира столичният кмет. По думите му крайният резултат е, че от непривлекателен парк сега над 7 млн. души годишно го посещават, въпреки че площта му е по-малка от Борисовата градина в София.

Да преосмислим как да вдъхнем нов живот на парковете, как да ги превърнем в нови центрове на обществения живот е една от задачите, които стоят пред нас, за да се развива София, смята Терзиев.

В събота кметът на София съобщи в профила си във Фейсбук, че се е срещнал с кмета на Будапеща Гергели Карачони, с когото са обменили опит за предизвикателствата и идеите за подобрения в полза на гражданите. Да работиш в сложна политическа обстановка не е пречка да се правят проекти за града. Обсъдихме идеи как, стъпвайки на споделения опит, да направим градовете ни по-добро място за живот и развитие, сред които изграждането на нова концертна зала в София, съобщи столичният кмет.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.