Съдия отказа да конфискува колата на Нойзи

Ивайло Нойзи Цветков

Магистратът от Софийския районен съд Мирослав Петров отказа да конфискува лекия автомобил БМВ на Ивайло Нойзи Цветков, след като културният антрополог бе заловен и осъден за шофиране в нетрезво състояние, съобщи Dir.bg, цитирайки говорителя на Софийската районна прокуратура Николай Николаев. 

Решението на съдия Петров обаче е в категоричен разрез със закона.

Според приетите и влезли в сила през август м.г. промени в Наказателния кодекс освен „лишаване от свобода“ и глоба от 200 до 1000 лева, шофьор, задържан зад волана с концентрация на алкохол в кръвта, по-висока от 1,2 промила или след употреба на наркотици, се наказва с отнемане на автомобила му в полза на държавата. Ако шофьорът не е собственик на автомобила, който управлява, той ще трябва да плати на държавата сума, равна на стойността на превозното средство.

51-годишният Ивайло Нойзи Цветков бе арестуван на 17 ноември м.г., след като бе спрян на Околовръстния път в София, а дрегерът показа положителна проба – 2,12 промила алкохол в издишания въздух. След това Нойзи даде проба за изследване в УМБАЛ „Света Анна“, която показа, че е шофирал с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 2,52 промила.

Културният антрополог сключи споразумение с прокуратурата, което бе одобрено от съда – 10 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок и 14 месеца без свидетелство за правоуправление.

Делото за конфискация на автомобила се гледа отделно от това за извършеното престъпление – управление на МПС след употреба на алкохол.

Съдия Петров е аргументирал решението си с думите, че счита промените в НК за противоконституционни. Според него бил нарушен и принципът за пропорционалност на наказанието – тоест отнемането в полза на държавата на колата на Нойзи е твърде тежко наказание за извършеното престъпление.

Според прокурор Николай Николаев обаче решението на магистрата създава притеснителен прецедент.

Пред Dir.bg говорителят на СРП бе категоричен, че държавното обвинение счита решението на съда за незаконосъобразно и ще го протестира пред Софийския градски съд в законоустановения срок.

„Органите на съдебната власт, а това са съдът и прокуратурата, спазват закона, такъв какъвто е приет. Ако има съмнения относно конституционността му, трябва да се произнесе Конституционният съд. Но дотогава ние трябва да прилагаме закона такъв, какъвто е“, категоричен бе прокурор Николаев.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.