Христо Иванов подаде оставка като председател на „Да, България“

Христо Иванов

Председателят на „Да, България“ Христо Иванов подаде оставка заради резултатите от последните парламентарни избори. Това обяви самият той, след заседание на изпълнителния съвет на партията. „Продължаваме промяната – Демократична България“ загуби повече от половината си подкрепа.

Иванов обясни, че не е успял да намери достатъчна подкрепа за политиката си и макар да я смята за правилна е редно да поеме лидерска отговорност и да се оттегли.

„Не успяхме да убедим обществото и нашите избиратели в този курс. Този неуспех да мобилизираме обществена подкрепа вървеше с това, че бяхме представяни като сглобкаджии, службогонци. Нека някой друг или други хора да намерят нов политически курс или да ревизират този и да го представят по-убедително“, каза Христо Иванов.

Той поясни, че това е негово и на партията решение, не ангажира останалите партии в „Продължаваме промяната – Демократична България“ и няма да бъде депутат в следващия парламент. Но допълни, че ще остане на терен да работи за своите каузи в друго качество.

Иванов каза, че приема присъдата на избирателите, които не са излезли да гласуват. И благодари на хората, които са излезли да гласуват.

„Никакви решения не сме вземали по отношение на коалиционния формат. Тази тема изобщо не е стояла пред нас. Разговорът как да се надгради представителството на демократичната общност е необходим. Този разговор ще изисква сериозно преосмисляне. „Да, България“ ще участва в този разговор с новото си ръководство. Не търсете ревизия на коалиционния формат. Разговор за развитие трябва да има, той ще бъде воден, но не търсете ревизия“, каза още Иванов.

И допълни, че се надява избирателите да приемат неговата оставка като сериозно отношение и начало за такъв разговор. Иванов вече е уведомил за решението си лидера на ДСБ Атанас Атанасов и съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

„Ако е необходим курбан – ето курбан. Но искам да предпазя нашата общност от търсенето на скалпове, мазане с катран и перушина, спонтанни чистки. Няма много подготвени хора“, каза още Иванов.

Той заяви, че компромисът в „сглобката“ си е струвал, защото не е имало друга алтернатива. И един ден реформите ще продължат от там, където са спрели.

Божидар Божанов: Разбираме сигнала, който избирателите ни дават

Оставката на Христо Иванов и отказът му от депутатското място са важен и задължителен политически ход. В Да, България напълно разбираме сигнала, който избирателите дават с това, че резултатът на ППДБ намалява наполовина спрямо предходните избори, коментира Божидар Божанов.
И още:
Да, част от този спад е заради общия спад на избирателната активност, който пък отчасти е следствие от цялата кал, която се излизва от месеци. Но е резултат и от нашите грешки, и от това, че не успяхме да обясним достатъчно широко и разбираемо политическия курс, който сме поели.

В деня на гласуването на кабинета „Денков“ Христо Иванов от трибуната каза следното:

„Ако парламентът успее в задачата си да предоговори базовите условия за упражняване на власт в България, ако убедим гражданите, че не сме водени от желанието просто да делим порции и да усвояваме средства, да замитаме и препираме, а настина сме работили за консолидация и рестарт на парламентарната република, то след първите девет месеца този кабинет сигурно ще прерасне в някаква форма на пълноценно политическо управление. А ако се провалим в това, ще стои въпросът дали изобщо това Народно събрание има смисъл да продължи да съществува. Това са политическите реалности и базовата рамка, в която ще функционира този кабинет. Аз нямам илюзия, че това, което казвам, ще бъде лесно за реализация. Разбирам, че всички тези, които участваме в това политическо решение, правим тежък компромис и залагаме на него всичко. И трябва да кажа, че аз съм готов да поема своята политическа отговорност при провала. Знам обаче, че колкото и да са високи рисковете, ние просто нямаме право да не опитаме“

Година и четири дни след тази реч, Христо пое политическата отговорност.

Продължава сериозната работа по решаването на системните проблеми на страната, които не изчезват, а има риск да се задълбочат.

1 Коментар

  1. Напълно безполезен и безидеен човек е Иванов, да си тръгва и да не се връща

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.