17 вторични труса след земетресението в Пловдив

Източник: БАН

17 вторични труса са последвали снощното земетресение от 4,3 по Рихтер в Пловдив. Голяма част от тях не са усетени от хората, защото са били с нисък магнитуд – около 2. Така наречената афтършокова серия се очаква да продължи и през следващите дни, обясни пред NOVA сеизмологът от БАН Пламена Райкова.

По-силното земетресение, станало снощи в 20:24 часа с епицентър на 6 км от Асеновград, бе усетено както там, така и в Пловдив, Хасково, Димитровград, Садово и в района на астрономическа обсерватория Рожен.

„Към момента обстановката е спокойна. Първоначалната уплаха, която е била сред жителите на града, е преминала. Аз обиколих най-източната, високата част. Почти вече няма признаци на уплаха. Спокойни са хората, разхождат се“, каза пред БНТ Димитър Желязков, главен експерт „Управление при кризи и сигурност“ в община Асеновград.

Част от усетилите труса пък разказват, че за кратко е имало паника на места. „Разлюля се всичко под краката ни, включително и сградата зад нас и тя се разлюля“, споделя Илияна от Асеновград.

„Аз съм била в Турция, когато стана най-голямото земетресение и от там получих някаква уплаха и само като усетих – бях на чешмата и си миех ръцете и се развиках: Бягайте, бягайте, земетресение. Нашите деца хвръкнаха“, пък разказва Севгинар Гарип от Долни Воден.

„Същият момент, който стана земетресението и телефонът започна да пищи и от там разбрахме“, допълни Нериман Османова, също от Долни Воден.

„Цялата къща се разтресе. Ужасен шум под земята се чу. Къщата чак на вълни стана. Много се изплаших. Кучетата вън бяха полудели, едва ги укротих“, допълва картината Ани Димитрова от село Болярци.

Кметът на село Кочево Станислав Панайотов разказва, че около 20:30 часа бил на двора с децата, когато чул силен тътен и всичко около тях започнало да се люлее. „Към момента нямам данни за щети от земетресението. Но нас през годините често ни люлее земетресение. Ако не всяка година, то поне през година, и с магнитуд от 3,5 до 5“, добави Панайотов.

Системата за ранно предупреждение при извънредни ситуации и бедствия BG-ALERT e известила само някои мобилни устройства, като не е изпратила сигнал дори до някои телефони с по-нови операционни системи, допълва обществената телевизия.

Пловдив е сеизмичен район, който е част от Маришката сеизмична зона, като в този район често стават земетресения. Последният по-силен трус стана в края на октомври м.г. Той бе с магнитуд от 4,1 по скалата на Рихтер. Сеизмологът Пламена Райкова припомни, че през 1928 г. в Пловдив е имало трус с магнитуд 7,1 по Рихтер.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.