Христо Иванов официално вече не е депутат

Христо Иванов

Христо Иванов вече официално не е депутат. Пленарната зала го освободи по негова воля, изразена в писмено заявление още от 19 юни, стана ясно от думите на председателя Рая Назарян. Общо 225 депутати уважиха желанието му да напусне НС след само един депутатски ден, нито един не гласува против или въздържал се.

Решението на лидера на „Да, България“ да се оттегли от парламента провокира разгорещен дебат в пленарната зала. От Има такъв народ изразиха буйно радостта си, че напуска, като го обвиниха, че той е отговорен на първо място за вредните конституционни поправки. От ПП-ДБ пък благодариха за приноса на Иванов именно за конституционните промени, за съдебната реформа и за неговата диалогичност.

Пръв даде тон за спор в залата лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. „Много е хубаво, че 50-то НС ще започне с нещо полезно и то е да махне Христо Иванов. Заради неговите комплекси и фиксация българската Конституция беше направена на саздърма. Това е най-некадърният юрист на света. С този, акт който ще направи този парламент, ще има една идея по-добра компетенция“, заяви Тошко Йорданов.

Той посочи, че ИТН ще търси мнозинство, за да оправи вредите, нанесени с промените в Конституцията.

Манол Пейков от партията на Христо Иванов излезе на трибуната, за да направи забележка на лидера на ПГ на ИТН за тона му. „Вие и камъче в обувката на Христо Иванов не можете да бъдете, толкова сте мъничък, щото няма да ви усети“, каза депутатът от ПП-ДБ.

„Поне в залата не сядайте в скута на Пеевски“, призова той ИТН, като отново повтори тезата на своята група за избора на Рая Назарян с подкрепата на ИТН. „Опитайте се да усмирите нагона си поне, не минавайте тази граници на неприличето, има някакъв добър тон“, апелира Пейков.

След него честта на лидера на ДБ и на промените в Конституцията защити друг негов съпартиец – Божидар Божанов.

„Миналата седмица Съветът на Европа каза, че Конституцията е добра, той е по-компетентен от Тошко Йорданов“, заяви Божанов. „Христо Иванов е човекът, който системно се опитваше да реши политическата криза. Да, той не успя и достойно си подаде оставката“, заяви Божанов.

Благодарности към приноса на Христо Иванов изразиха и от ДСБ, и от ПП, които му бяха коалиционни партньори. Иванов реши да да се оттегли от активна политическа дейност, подаде оставка като лидер на ДБ и като депутат веднага след краха на изборите, при който ПП-ДБ загуби 300 000 гласа. Той обаче не подаде в срок заявлението си и се наложи да се закълне с новите депутати.

Борисов: Натъжен съм 

Какво ще се случи и кой би бил няма никакво значение, когато ние нямаме национални позиции, нямаме парламент, който да защити националния интерес. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира дали има шанс за съставяне на правителство в рамките на 50-ото Народно събрание.

„Трудно ми е да ги слушам – и едните, и другите. Натъжен съм. Европейската комисия излезе с доклад как българският народ е пропилял времето и милиарди, много милиарди по Плана за възстановяване и устойчивост, еврофондовете за съжаление не се използват от българите и едва след май месец правителството започва да работи по тях“, обясни той.

Относно обсъждането на прекратяване на пълномощията на Христо Иванов като народен представител по негово желание на днешното заседание, лидерът на ГЕРБ заяви, че не може да гласува и затова е излязъл от пленарната зала.

„Не мога да гласувам оставката на Христо Иванов, не мога да гласувам срещу него. Натъжен съм, защото нищо от важните неща, които България пропуска в момента, не се коментира от журналистите, а какво щяло да се случи“, коментира Борисов

По думите му депутатите се занимават с кокошкарски обиди:

„При положение, че нямаме план, милиардите стоят, предстои среща на най-високо ниво в НАТО. Вместо да слушаме позицията на България, да спорим по нея, да изпратим президента“.

На въпроса дали смята, че Румен Радев трябва да представлява България на въпросната среща, лидерът на ГЕРБ отговори:

„По наше време, поне аз като бях премиер, аз ходех по европейските съвети, а главнокомандващият ходеше по срещите на НАТО. Трябваше вече да имаме позиция“.

Източник: Дир.бг

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.