Официално: Президент и премиер пътуват за срещата на НАТО във Вашингтон

Димитър Главчев и Румен Радев Снимка: Президентство

Край на спора кой да представлява България на форума на НАТО във Вашингтон в средата на юли сложи Министерският съвет. Политическият скандал се разрази, след като партиите в Народното събрание се разделиха по въпроса дали да замине премиерът, или президентът, който е и върховен главнокомандващ. От пресслужбата на служебния кабинет обявиха, че за срещата на върха на пакта ще пътуват и двамата.

Служебният министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в предстоящата Среща на върха на НАТО, която ще се състои в от 9 до 11 юли във Вашингтон. В срещата ще участва също президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев“, съобщиха от Министерския съвет.

Решението дойде, след като на председателския съвет сутринта в парламента политическите сили не постигнаха единно решение и предоставиха правото на правителството да реши. Така топката се върна отново в ръцете на служебния премиер Димитър Главчев, който вчера изпрати писмо до председателя на Народното събрание Рая Назарян и до парламентарните групи в 50-ия парламент с искане те да решат кой ще представлява България на срещата на върха на НАТО.

Още преди предсрочните избори Главчев даде заявката, че ще попита парламента, тъй като сме парламентарна република. В началото на юни той анонсира, че ще поиска решение от Народното събрание, ако до момента, до който трябва да се определи българският представител, нямаме сформиран редовен кабинет.

Президентът пък показа нагласа, че желае той да замине за срещата на върха, като изрази съмнение доколко легитимно е представителството на служебен кабинет и служебен премиер на такъв важен форум.

Партиите се групираха пък на два лагера в предпочитанията си. Лидерът на ДПС Делян Пеевски беше категоричен, че трябва да замине Главчев, защото Румен Радев сее руска пропаганда.

„Не трябва да се допуска още веднъж Радев да използва този най-висок форум на НАТО за разпространение на руска пропаганда и всяване на страхове в българското общество, на каквито скандални случаи бяхме свидетели“, категоричен е водачът на ДПС. Зад това да ни представлява премиерът, застанаха, освен ДПС, и от ПП-ДБ и от „Величие“, като припомниха, че правителството отговаря по Конституция за националната сигурност.

Президентът да отиде, смятаха обаче от ГЕРБ, „Възраждане“ и БСП. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов припомни практиката, когато той е бил премиер – на европейските съвети страната се представлявала от премиера, а на срещите на НАТО – от президента, който е върховен главнокомандващ. С аргумента, че той е избран пряко от народа и че е върховен главнокомандващ излязоха и от БСП и „Възраждане“. Според тях не е легитимно да ни представлява служебен премиер.

Така партиите оставиха решението на проблема в ръцете на Димитър Главчев, който обяви, че ще пътуват и двамата с президента.

Срещата на върха на НАТО е най-високото ниво на вземане на решения в алианса и ще отбележи 75-ата годишнина на Северноатлантическия договор, подписан именно във Вашингтон, САЩ, подчертаха от Министерския съвет. Решенията, които ще бъдат взети на срещата, предполагат изпълнение на дългосрочни ангажименти от съюзниците, с особен акцент към инвестициите в отбраната на всяка страна член на НАТО и дългосрочната подкрепа за Украйна и финансовото ѝ обезпечаване, се отбелязва в съобщението.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.