„Морски свят“ в мола: Студенти от НХА представят инсталация от близо 200 кг дрехи

Медузи от памучни ризи върху конструкции от банели, риби от суичъри и детска карнавална рокля, скат от ризи, сака и поли, корали от шалове и ръкавици – това са само част от елементите в арт инсталацията “Морски свят”, която студенти от Националната художествена академия (НХА) представят в Сердика Център в София тази седмица. Близо 200 кг дрехи, дарени в рамките на кампанията “Дари дреха” на Българския Червен кръст (БЧК), Сердика Център и „Текслайф“ през май тази година, са използвани при работата по проекта.  

“Морски свят” е създадена от студенти първи и втори курс “Моден дизайн” с помощта на колегите им от специалност “Сценография”: Никол Лозанова, Камен Колев, Рим Рамадан, Ния Йорданова, Силвия Николова, Ивайла Генова, Габриела Михова, Ачелия Севимова, Арвен Кисьова, Таня Неделчева и Вероника Тодорова. Ръководител на проекта е доц. д-р Александър Гергинов.

“Морски свят” ще бъде отворена за посетители до началото на месец август.“Подготовката на кройки, скрояването и изработката на основните обекти, риби и водорасли отне на екипа близо месец Тъй като получихме всякакви дрехи по цвят и текстура, асоциирахме това многообразие с форми и цветове в кораловите рифове и морското дъно – така дойде основната идея за инсталацията. От друга страна морето се асоциира с лято и позитивни емоции”, смята г-н Гергинов.

“Морски свят” ще бъде отворена за посетители до началото на месец август на в централния атриум на ниво -1 в Сердика Център.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.