Седло от камила, ваза с лика на Димитров и кана от Шеварнадзе: Показват подаръците на Тодор Живков в музей

Снимка: Исторически музей - Варна

Колекция държавнически подаръци от времето на социалистическия режим у нас гостува на Варненския музей. Тя представя дарове, направени на българската страна и държавния глава Тодор Живков от гости и делегации на правителствено ниво от цял свят.

Изложбата е озаглавена „Подаръкът – акт на дипломация и междудържавни отношения“ и е на Историческия музей в Правец. Колекцията е предоставена от резиденция Бояна за експониране и временно съхранение, уточняват от културната институция.

Показаните дарове са от 60-те и 70-те години на ХХ век, както и от подготовката и честването на 1300 години от създаването на българската държава през 1981 г. Колекцията включва картини, сувенири, статуетки, маски, произведения на изкуството и народните занаяти от България и цял свят направени от кристал, слонова кост, порцелан, мед, сребро, дърво, кожа, вълна, инкрустирани със скъпоценни камъни или с позлата.

Има макет и пано от посребрена мед на родната къща на Тодор Живков. Една от витрините е за сервизи от калиев кристал, порцелан и стъкло от завода „Китка“ в Нови пазар. Посетителите ще видят още порцеланова ваза с лика на Георги Димитров, дарена от СССР, както и керамична кана, личен подарък от Едуард Шеварднадзе.

Много от подаръците представляват макети или изображения на известни културни паметници и ценности като Портата на Ищар, двореца Ангкор Ват, Тадж Махал. Има и копия на древни предмети като керамика от крепостта Червен и Остромировото евангелие от XI век.

Многобройни са подаръците от Либия, като сред тях е седло за камила, което може да се види в центъра на едната експозиционна зала. От Япония има бродерии с атлас, сърма и коприна, шлем на самурай, калиграфски печати, от Мозамбик – палма от камък и нефрит, от Сирия – копие на статуя на древната певица Сурнина от III хил. пр. Хр.

Изложбата ще гостува в сградата на Археологическия музей във Варна до 10 октомври т.г.

По-долу вижте част от експозицията:

Снимка: Исторически музей – Варна
Снимка: Исторически музей – Варна
Снимка: Исторически музей – Варна
Снимка: Исторически музей – Варна
Снимка: Исторически музей – Варна

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.