Пуснаха от ареста Теодор Илиев, нямало доказателства, че е „Емил Кюлев“

Кадър: БНТ

Софийският апелативен съд пусна от ареста срещу подписка Теодор Илиев. Той е известен с прозвището си като хакера „Емил Кюлев“.

Според прокуратурата са събрани достатъчно доказателства как младежът е източил данните от 35 компании и е разполагал с криптопортфейл, през който са минали биткойни на стойност около 800 хил. долара.

Защитата попита дали има данни, че Илиев и „Кюлев“ са един и същи човек и дали всички престъпления, включени в обвинението, са извършени от „Кюлев“, цитирана от Нова телевизия. Според адвокат Людмил Рангелов информацията за връзка между реалния човек – Теодор Илиев, и компютърния персонаж са само на база показания и не са подкрепени с факти. „Фундаменталният пропуск е, че компютърни престъпления не се установяват със свидетелски показания. Това са направили до този момент разследващите“, каза той и добави, че е изненадан от тази грешка, допусната от лица, които работят в областта на киберпрестъпността.

Защитен свидетел твърди, че Кристиян Георгиев е помагал на хакера да продължава със своята дейност. Георгиев е програмист, който създавал различни софтуерни продукти. Единствената връзка според защитата е, че двамата се познавали от деца, тъй като живеели в един квартал.

Няма доказателства IP-адресите, от които са теглени данни от фирми да са свързани с Илиев. За иззетите от дома му компютри и SIM-карти засега се смята, че са на приятелката му. Лаптопът му е счупен в момента на задържането му, но засега няма данни да е назначена техническа експертиза.

Тричленният състав на Апелативния съд не успя да стигне до заключение, че престъпните деяния са извършени от обвиняемия. Не е установено и, че рекетът, за който говорят свидетели, е извършен от Илиев. В обвинението липсвали и точните дати на евентуално проникване в базите данни.

„Има една книжка – „Разследване на компютърни престъпления“. Г-н прокурор, намерете я и я дайте на разследващите. Компютърни престъпления не се доказват със свидетели, а с експертизи“, обърна се към обвинителя Борислав Владимиров съдия Галя Георгиева.

Първоначално Софийският градски съд остави Илиев в ареста, след като се довери на показания на свидетели. Сред тях беше друг хакер – Даниел Ганчев, който получил 40 000 лева от представител на една от атакуваните компании, а след това трябвало да даде същата сума на Илиев, но в биткойни. Ганчев и приятелката на Илиев казали пред разследващите, че вероятно той стои зад псевдонима „Емил Кюлев“ и искал пари на хакнати компании.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.