Главчев разговаря с Байдън

Снимка: Илия Иванов/правителствената пресслужба

Срещата на върха на НАТО във Вашингтон започна с тържествена церемония за отбелязване на 75-ата годишнина от създаването на съюза. Тя се състоя в Аудитория „Андрю Мелън“ – залата, в която Северноатлантическият договор е подписан на 4 април 1949 г.

На церемонията присъства служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев, който води българската делегация на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Министър-председателят заяви в разговор с президента на САЩ Джо Байдън, че България е лоялен и надежден съюзник в НАТО. Американският държавен глава, от своя страна, оцени високо ролята на България на източния фланг на НАТО, съобщиха от правителствената пресслужба, цитирана от БТА.

Каквото казвам в България, това казвам и тук. Това заяви министър-председателят Димитър Главчев във Вашингтон преди началото на Срещата на върха. Освен че българската позиция за предстоящия форум не излиза извън рамките на решенията на парламента, премиерът още веднъж потвърди, че български войски в Украйна няма да бъдат изпращани.

Относно индикативните 80 милиона евро, посочени в българската позиция, Главчев уточни, че това е политически ангажимент, който няма юридически обвързващ характер. Министър-председателят отбеляза, че става дума за пакетна помощ за Украйна, която може да бъде не само финансова, но и под формата на военно оборудване и обучение. Премиерът посочи още, че от българския парламент зависи дали помощта ще бъде отпусната и дали ще остане в този размер.

Министър-председателят Димитър Главчев изтъкна, че общата сума за целия Алианс е 40 милиарда евро, като целта е да се даде ясен политически сигнал, че всяка държава членка поддържа това, което е казала и участва съразмерно на своя БВП. Тези средства няма как да бъдат отпуснати, ако няма решение на парламента на която и да е държава членка на НАТО, заяви още Главчев и добави: това е политически ангажимент, който да показва какво е отношението на държавите членки към агресията на Русия в Украйна. Министър-председателят добави също, че всяка страна следва да реши дали допълнителната подкрепа за Киев ще бъде в рамките на 2-та процента от БВП за отбрана, които съюзниците от НАТО са се съгласили да достигнат, или ще бъде извън тях.

Премиерът Димитър Главчев остро осъди ракетното нападение над детската болница в украинската столица. „Нормален човек няма как да остане равнодушен, като вижда, че има атака над детска болница“, добави министър-председателят.

В отговор на журналистически въпрос премиерът Димитър Главчев заяви, че няма предложение за българско посредничество за мирни преговори между Русия и Украйна. Министър-председателят беше категоричен, че не се очаква страната ни да бъде терен за подписване на мирно споразумение.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *



Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.