ОИК отстрани кмета на столичния кв. „Оборище“,

Георги Кузмов

Общинската избирателна комисия-София отстрани Георги Кузмов, кмет на район „Оборище“. Това съобщи Лена Бориславова в X. 

Кузмов е отстранен по сигнал, че има участие във фирми.

„Познавам добри адвокати, разговарях с много от тях, може би с десетина. Само един каза, че бих могъл да имам проблеми. Аз също съм юрист и четейки закона мога да преценя, че изречение за забрана за дялово участие в търговски дружества липсва, така както има например в Закона за съдебната власт, където изрично е указано, че съдии, прокурори и следователи не могат да бъдат съдружници. Всичко, което не е забранено от закона, е позволено, това е принцип в правото, залегнал във всички съвременните правни системи, основаващи се на старото Римското право. Другият закон – Търговския, изрично казва, че търговец е дружество, а не съдружниците. Ако тръгнем в грешната логика, че собствеността е търговска дейност, всеки кмет, който притежава апартамент и тръгне да го продава, ще влиза в хипотезата на търговска дейност, защото управлява собственост.“, обяснява в „Дневник“ Кузмов. При встъпването си в длъжност като кмет той е излязъл като управител от фирмите, но е останал съдружник.

ОИК-София вече отстрани кмета на район „Илинден“ Емил Бранчевски. Причината – участие във фирма, регистрирана през февруари 2024 г. във Великобритания. Бранчевски е от коалицията на ПП-ДБ и „Спаси София“. По-точно – от формацията на Борис Бонев.

Самият Бранчевски твърди, че няма нищо общо с британската фирма. Версията му е, че някой откраднал личните му данни и така регистрирал дружеството. Целта била да го махнат от поста. Той води дело в съда срещу решението на комисията.

Бранчевски е третият отстранен предсрочно районен кмет на „градската десница“. Във Варна в два района бяха свалени човек от ПП и от ДСБ.

И други районни кметове – все от ПП-ДБ, в столицата се оказаха обекти на проверки заради сигнали за „несъвместимост“, тоест за участия в частни фирми.  Ясен Русев на район „Искър“ се размина само с един глас при гласуването в ОИК, но подалият сигнала срещу него ръководител на ГЕРБ-„Искър“, обжалва и може да има второ гласуване. Георги Илиев, кмет на „Слатина“, също е мишена на проверка.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.