Празникът на пелина в Змеево събра разбирачите

16 майстори се включиха в традиционния конкурс
10881141_10205669414279696_456609576_n
Снимка: Христо Христов

 

„Когато се пийне трябва да сладни, след това леко да затопли на стомаха, а на хранопровода – да загорчи. По това се познава хубавият пелин!“.

Това казват майсторите на горчивото билково питие от село Змеево. И тази година те отбелязаха Празника на пелина, който се провежда винаги в събота около Игнажден.

Програмата на осмия пореден пелин фест включваше конкурсна и фолклорна част, а дегустацията на лековития еликсир беше задължителна.

16 майстори се включиха в традиционния конкурс, специално жури от разбирачи оценяваше достойнствата на напитката в салона на читалището.
Докато вървеше пресяването навън гости и домакини опитваха от горещата скара под съпровода на фолклорните състави.
Началото на празника беше дадено с изстрел от самоделно топче – реплика на планинско оръдие от Руско-турската освободителна война.

Из Упътване за направа, съхранение, употреба и противопоказания при злоупотреба със змейовския пелин

Необходими продукти: вино, билки, захар, плодове и …много любов

Лекува: лошо настроение, меланхолия, душевна потиснатост

Ефекти: развързва езиците, зачервява бузите, освобождава сексуалните задръжки и при двата пола

Начин на приложение : мнимум по две чаши дневно след или по време на ядене в което задължително присъстват тънко нарязани вълчи мезета

Възможни дефекти след злоупотреба: неравновесно придвижване по тъмните улици, заваляне на езика и загуба на ориентация във времето- често поздравът „Добър вечер!” се ползва наместо „Добро утро!”

Начин на съхранени: на тъмно и хладно в дървени бъчви и стъклени бутилки. Ползването на пластмасови бидони за кисело зеле е противопоказно.

Трайност: до 5 месеца след узряването