ДПС в декларация: Възродителният процес продължава

dps (1)

ДПС смята, че се масово се използват ксенофобски и дискриминационни слова, включително от публични личности, представляващи властта, сред които представители на Патриотичния фронт и министри от Реформаторския блок, които оприличавали пълноправни български граждани на „скотове“ и „човекоподобни“.

В декларация, публикувана на сайта им, със заглавие „Декларация по повод 30 години от опита за насилствена асимилация на българските мюсюлмани“, от партията на Лютви Местан изброяват факти, с които посочват, че т.нар. възродителен процес продължавал.

През тази седмица съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов изнесе бурна реч от парламентарната трибуна за циганския етнос. От месец насам пък министърът на здравеопазването Петър Москов, който е и зам.-председател на ДСБ, е обвиняван заради разпореждането си линейките да не отиват в гетата, малко по-късно беше решено екипите на спешната помощ да бъдат придружавани при необходимост от полицаи.

Според формацията има отказ от проява на елементарна толерантност към малцинствата, били издавани наказателни постановления за ползване на майчин език, имало етно-политически уволнения от работа, както и „опити за отнемане на демократични постижения, като новините на турски език“.

„Преди 30 г. е най-масовият и уродлив етап на един от най-бруталните и недемократични актове на тоталитарния комунистически режим. Този акт започва много по-рано със смяната на имената на роми и помаци и достига кулминация през 1984/85 г. с етническите турци. Този акт беше наречен  с най–грозната метафора в съвременната българска история – „възродителен процес“, започва декларацията.

И продължава: „Във връзка с това, 41 НС прие Декларация, осъждаща този акт, защото се смяташе, че приключва един исторически казус. Декларацията съдържаше морален и ценностен заряд, с категорично политическо заключение и то в цивилизационен аспект, защото се позова на най-високите достижения на европейската и световна мисъл, на международното право в областта на правата на човека и малцинствата“.

ДПС констатирала от дистанцията на времето, че този опит за насилствена смяна на имена е посял омраза между хората и по този начин мултиплицира насилието, като нямаше незасегнати хора в българското общество. „Заявяваме, че такава житейска драма не трябва никога да се повтаря в цивилизования свят, защото компрометира екзистенциални параметри от човешкото битие, брутално унизява достойнството, суспендира граждански, политически и културни права, отнема свободи и разбива надеждите за по-добър живот. Нещо повече. Заради естествения си демократичен отпор на това насилие, хиляди хора бяха репресирани, изселвани от домовете им, уволнявани от работа, а стотици бяха убитите, сред които и 17 месечното бебе Тюркян (в мен е част от списък с убитите от този режим)“, продължава декларацията на партията.

Според ДПС 30 години след зимата на 1984/85 г. и 50 г. от събитията в Родопите са достатъчно дълъг исторически период и дистанция във времето, които да позволят обективния прочит и анализ на събитията и те да бъдат включени вече и в учебниците по история. „Както преди време направихме, включително и в директни разговори с Главния прокурор (през 1992, 2002, 2003, 2007 и 2010 г.) и сега настойчиво призоваваме българското правосъдие и Главния прокурор на Република България да направят необходимото за приключване на делото срещу виновниците за така наречения „възродителен процес“, защото опитът той да се покрие с давност прехвърля вината от конкретните виновници върху всички“.

Документът продължава: „Така нареченият „възродителен процес“ и споменът за него затвърждават убедеността ни, че е необходима взаимна толерантност, недопускане на междуетническа неприязън и всичко това е в полза на интегритета на българското общество.“

От формацията уточняват, че нямали претенции да са единствени в желанието си да отпадне давността за тези престъпления. „Напротив – оценяваме по достойнство усилията и на десни политически сили в тази посока, но се надяваме те да бъдат продължени чрез подкрепата за онези идеи, които целят окончателното премахване на следите от тези уродливи актове. Това би била истинската морална подкрепа за постигането на тази цел. Архивите в държавата са пълни все още с имена на хора, които не са резултат на свободно волеизлияние. За да се премахнат и тези последни следи призоваваме всички демократични партии да подкрепят нашите предложения за промяна в законите за българските лични документи, за гражданската регистрация, за съдебната власт, за българското гражданство и на Наказателния кодекс.“

И след това изброяват фактите, които ги притесняват, сред които наличието на „политически партии, някои от които дори в управлението на държавата, които неприкрито ползват език на омразата, не приемат и дори безпардонно отхвърлят уроците на времето.“

Според ДПС има основания посоченият факт да се смята не само за отражение от миналото, но може да се тълкува и като своеобразно продължение на т. нар. „възродителен процес“.

Парламентарната група на ДПС изразява своята „дълбока загриженост и тревога от тези процеси и се противопоставя на всеки акт, който провокира проявата на религиозна, етническа, културна и езикова омраза, дискриминация и страх в обществото.“ Тяхното убеждение било, че страната, в качеството си на член на Европейския съюз, е демократична държава с върховенство на закона и с гарантирани права и основни свободи на човека, включително в сферата на сътрудничество и диалог между хората с различна идентичност, включително в усилията за изграждане на едно приобщаващо общество.

„Със самочувствието на партия с висока обществена отговорност и принос за изграждането и утвърждаването на толерантен етнически и обществен модел в страната, категорично заявяваме, че ще продължаваме да сме твърди опоненти на тези недъзи, използвайки всички възможни законови средства“, продължава декларацията.

„Според нас това е най-ефективният, демократичен, съвременен модел  на поведение, който трябва последователно и категорично да се използва, за да се гради и утвърждава онази бариера между описаните пороци и обществения толеранс и възприемчивост към тях. Демократичните общности трябва да се противопоставят на надигащата се ксенофобия и да я изолират в полагащото й се маргинално място – в периферията на социалния живот,“ завършва декларацията от ДПС.