Местан: Йордан Цонев и Пеевски вече са написали проектозакон за КТБ

Необходимо е да се узнае цялата истина за КТБ, особено когато става дума за обвързаност на политици с финансовата институция, заяви лидерът на ДПС

Лютви-Местан. Снимка: Пламен Трифонов
снимка: Пламен Трифонов

Йордан Цонев и Делян Пеевски вече са написали проектозакон за поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ). Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан.

„Заради значимия публичен интерес настояваме международно юридическо лице с опит във финасовото разузнаване да влезе в КТБ. То да направи пълно разследване на задълженията, влоговете и заемите в банката и да стигне до дъното“, за това настоя лидерът на ДПС Лютфи Местан от Хасково, цитиран от „24 часа“. „Депутатите Йордан Цонев и Делян Пеевски вече са написали разширен и задълбочен проектозакон. Той ще бъде внесен още в първия ден на конституирането на 43-тия парламент, а моят подпис ще е на първо място“, обеща Местан. Лидерът на ДПС припомни, че още в предишното Народно събрание движението е внесло законопроект в 4 точки, с който да се разкриат влогове и кредити на публичните личности. Останалите 3 парламентарни сили обаче осуетили приемането му. Не става дума за накърняване на банковата тайна, а за всички лица, които са задължени да подават публична годишна данъчна декларация, уточни лидерът на ДПС. В списъка трябвало да влязат и офшорките. „Необходимо е да се узнае цялата истина за КТБ, особено когато става дума за обвързаност на политици с финансовата институция. ДПС не се бои от сянката на КТБ. ДПС няма проблем с истината“, каза още Местан. Той настоя и за час по-скорошното присъединяване на България към Европейския банков съюз, а кредитните ни институти да бъдели подложени на европейски банков надзор и регулация заради съмненията, че нашите не били ефективени. Лютви Местан имал намерение да сезира и вътрешния министър за очаквани в пъти по-високи резултити от предстоящия вот в сравнение с европейския на политически сили в Хасково с подозрението, че зад тях щяло да има други освен политически аргументи.

 

 

До читателите:

 

Ако харесвате тази или други публикации или одобрявате позициите, изразявани в електронния вестник  Vevesti.bg,  моля, подкрепете една независима и финансово необвързана медия. Вече и с SMS на кратък No 1935 и текст VEVES.

Повече – на страницата „За нас”.

 

Vevesti.bg