Синдикати и работодатели на протест срещу цената на тока: Няма да платим! (снимки)

Синдикати и работодатели поискаха реформи и обективни цени на електроенергията
протест нс ток
Снимка: Gendo, vEvesti,bg

С искане за реформи и спиране на кражбите, синдикати и работодатели излязоха заедно на протест срещу скока на цените на тока, съобщи БГНЕС.

„Настояваме за реформи и обективни цени на електроенергията“, заявиха протестиращите. Не искаме да се караме от кого да бъде платена сметката. Искаме сметката да не бъде надписана“, заяви Васил Велев, председателят на АИКБ.

Според него сметката е надписана с 1.3 млрд. лева и това се дължи на преференциалните цени, с които се изкупува енергията от американските централи, както и фотоволтаиците. Синдикати и работодатели призоваха производителите на енергия да продават на обективни цени така, както те продават своята продукция.

протест ток нс
Снимка: Gendo, vEvesti,bg

Протестиращите носят плакати: „Няма да плащаме кражбите в енергетиката“, както и такива с искания за оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов. От КНСБ пък заявиха, че петте процента, които правителството възнамерява да събира, ще доведат до фалит на редица производители на електроенергия. Работодателите отбелязаха, че за първи път в новата българска история те излизат на протест, за да запазят своите предприятия.

протест ток нс 1
Снимка: Gendo, vEvesti,bg