Рекорд в „Пирогов“: Мъж с 5,2‰ приет след Коледа

Общо 30 са постъпили в токсикологията, сред тях има и деца, над 2000 потърсиха помощ н спешния център

photo_verybig_657020

59-годишен мъж от София с 5,2 промила алкохол в кръвта е най-тежкият случай на алкохолно натравяне по празниците.

Общо 30 са приетите пациенти в токсикологията, като сред тях има и деца. Това съобщиха на брифинг в УМБАЛ „Пирогов“ за трите празнични дни.

13-годишно момче е прието с 2 промила алкохол на 23 декември през нощта. Момчето е от Ботевград, не е ясно точно какъв вид и количество алкохол е приело. 15-годишно момиче от София е прието с 1 промил алкохол, като и двете деца са били на купони с приятели.

Най-фрапантният случай е този на 59-годишният мъж от София, приет с 5,2 промила алкохол. Той се намира в токсикологията и няма опасност за живота. Общо 88 души са минали през токсикологията по празниците, като от тях са приети 30.

По време на тазгодишните Коледни празници са постъпили повече хора, спрямо миналата година – 2114 спрямо 1852 през 2013 г. От тях приетите в болницата тази година са по-малко – 205 срещу 221 преди година. От приетите лица 20 са били неосигурени, като през миналата година те са били 4, съобщи д-р Кирил Христов – дежурен шеф-екип на спешния хирургичен център.

Остава тревожно състоянието на една от жените, пострадала при взрива в Мъглиж. Тя е със 70% изгаряния и се намира в реанимацията на клиниката по изгаряния. Има подобрение при другата жена, която е с 30% изгаряния, съобщиха от „Пирогов“.

Все още няма регистрирани случаи на пострадали от пиротехнически средства. Не е имало и по-особени инциденти между лекари и пациенти, подчертаха те. Към момента има само няколко случая на чакащи пред травматологията след снеговалежите от снощи до днес, като повече информация за тези случаи ще има на пресконференция на 1 януари.