Агджа положи цветя на гроба на папа Йоан Павел ІІ

агджа

Мехмет Али Агджа

Турчинът Мехмет Али Агджа, който стреля и рани папа Йоан Павел ІІ през 1981 г., е положил днес цветя на гроба на светеца в базиликата „Свети Петър“, съобщи БНР.

Изненадващата визита е продължила няколко минути.

Приживе папата посети Агджа в затвора през 1983 г. и съдейства за освобождаването му през 2000 г. от италиански затвор, където турчинът излежаваше доживотна присъда за атентата на площад „Свети Петър“. Агджа след това излежа присъда в Турция по друг случай и сега е свободен.

Преди да бъде осъден Агджа, като виновник за атентата срещу папата беше посочен българинът Сергей Антонов.

При посещението в България през 2002 година Папа Йоан Павел на среща с президента Георги Първанов увери, че никога не е вярвал, че България е замесена в атентата.

Агджа беше освободен окончателно от затвора през 2010 г.

Сергей Антонов се спомина през август 2007 година.

След завръщането си в България през 1986 г., беше психически разбит и неадекватен. До края на живота си той остана неконтактен, изолиран от външния свят и с дълбоко душевно разстройство.
Обяснение за психическото му състояние бяха тежките разпити и огромният психологически натиск върху него. По време на предварителното следствие изтече информация, че върху Антонов са използвани психотропни вещества, но това остана без доказателство.

Vevesti.bg