Трагедия. Още един малайзийски самолет изчезна (обновена)

Самолет Малайзия

Снимка: АФП

Самолет на малайзийската авиокомпания AirAsia със 162 души на борда изчезна на път към Сингапур тази нощ, съобщават световните информационни агенции.

Връзката със самолета Airbus A320-200, е бил загубен докато машината е била над Явайско море, малко след излитането й от индонезийския град Сурабая – и час преди кацането (около 2:00 часа българско време).

С полет QZ8501 са пътували трима южнокорейци и по един гражданин на Великобритания, Малайзия и Сингапур. Всички останали на борда са индонезийци.

На борда е имало 138 възрастни, 16 деца и едно бебе. Екипажът се е състоял от двама пилоти и още петима души персонал.

Според Хади Мустофа, представител на транспортното министерство в Джакарта, авиолайнерът е поискал да поеме по „необичаен“ курс преди да изчезне. Все още обаче не се лансира официално версия за терористичен акт.

Пилотът е поискал да смени височината на полета от 9700 на 10300 метра заради лошо време близо до остров Белитунг, каза още Хади Мустофа.

Според РИА Новости, която се позовава на световни медии, самолетът е паднал във водите край остров Белитунг заради лоши метеорологични условия. Същото твърди и местна информационна агенция Kompas, според която малайзийският самолет може да е паднал в близост до индонезийския остров Белитунг.

Самолетът е паднал в морето край острова, след като е попаднал в турбулентна зона и се е опитал да измени курса си, е заявил и началникът на пресслужбата на Индонезийската спасителна служба Суприанди Минггу, цитиран от инденезийския вестник „Република“.

Контролната кула е загубила връзка със самолета 42 минути след излитането му между островите Калимантан и Белитунг, когато той е бил на височина от 9700 метра.

В момента тече операция по издирването на самолета. Сингапур мобилизира военновъздушните сили и военноморския си флот в търсенето на изчезналия самолет на малайзийската авиокомпания AirAsia. „Два самолета C130 вече са в готовност за тези цели. Оставане в готовност да предоставим подкрепа в търсенето и спасителните усилия”, се казва в изявление на службата по гражданска авиация на Сингапур.

Операторът на самолета AirAsia до момента не е губил машина, но националният превозвач Malaysia Airlines преживя две трагедии през 2014 г. – полет MH370 изчезна безследно по път от Джакарта към Пекин s 239 души на борда, а полет MH17 беше свален над Украйна, при което загинаха всички 298 човека на борда.

 

sms: Самолетът е кацнал аварийно

 

Близък на един от пътниците на изчезналия малайзийски самолет е получил sms от непознат номер, в който се казва, че самолетът е извършил аварийно кацане в източната част на остров Белитунг в Яванско море и всички пътници са живи и здрави, предаде РИА Новости, позовавайки се на местни медии.

Индонезийските власти отказват да потвърдят информацията. Министерството на транспорта заяви, че не може нито да потвърди, нито да отрече информацията, и посочи, че се опитва да провери достоверността й.

Радарите на индонезийската спасителна служба не са засекли сигнал от аварийния радиомаяк на изчезналия самолет.

От службата са заявили, че в случай на външно влияние поставеният в корпуса на самолета радиомаяк трябва да започне да подава сигнал. Институцията е обяснила, че ако върху самолета е имало външно въздействие или пък ако той е паднал във водата, задължително трябва да бъде излъчен сигнал.

Властите в Малайзия, Сингапур и Австралия са предложили да окажат помощ в провеждането на операциите.

Само петима от общо 162 души на борда на изчезналия самолет не са индонезийски граждани.

 

Издирването на изчезналия самолет беше спряно, заради лошото време и настъпването на нощта, предаде „Франс прес“.

 

Vevesti.bg