Меркел призова Русия да напомни на украинските сепаратисти за примирието

10410579_10152198616677050_6935735083403948515_n

Германският канцлер Ангела Меркел призова Русия да накара сепаратистите в източна Украйна да започнат да спазват договореното примирие, съобщава агенция Reuters.

То беше подписано в Минск през септември т.г. с цел да е първа стъпка към слагане на край на конфликта.

„Стабилизиране на ситуацията може да има само, ако договорените контактни разговори най-сетне бъдат осъществени“, е казала Меркел цитирана от нейна говорителка.

„Тя призова руското правителство да използва влиянието си върху сепаратистите за постигането на тази цел“, допълва говорителката.

В телефонен разговор с украинския президент Петро Порошенко късно снощи, Меркел е изразила съжаление, че планираните разговори между контактните групи не са се случили. Това трябваше да стане на 24 и 26 декември.

Разговорите бяха част от договорката през септември в Минск. Тогава трябваше да се стигне и до примирие, но то не беше спазено. През декември боевете в източната част на Украйна са по-малко, което все пак дава надежда за възможно ново начало на разговорите между двете страни.

Меркел е изказала и своето одобрение за извършената вчера размяна на затворници между сепаратистите и украинското правителство.

Коментарът на германския канцлер идва ден след като руското външно министерство обяви, че отношенията с Европейския съюз ще останат приоритет в годините напред.

Освен това от ведомството заявиха на сайта си вчера, че се надяват да се възстановят отношенията на Русия със САЩ

„Отношенията с ЕС, нашият съсед и най-голям търговски партньор, ще останат един от приоритетите на руската външна политика в годините напред“. Руските дипломати отбелязват, че ще продължат контактите си с ЕС въпреки „сложната ситуация“, се казва в изявлението, цитирано от „Дневник“.

Министерството посочва, че „отношенията между Русия и ЕС се характеризират с висока степен на турбулентност“, особено след налагането на санкции върху страната и руски компании и налагането на икономически ограничения.

Връзките между ЕС и Русия се влошиха след като ЕС обвини Москва в подкрепа на руските сепаратисти в Украйна. Русия категорично отрича, че е страна в конфликта и твърди, че санкциите са в ущърб както на страната, така и на ЕС и заплашват стабилността на всички.

Позицията на външното министерство на Русия към САЩ обаче е малко по-хладна. Москва вярва във възстановяването на връзките със САЩ, но при условие, че САЩ покажат готовност за провеждане на разговори при равноправни позиции и взаимно уважение на интересите на другия.

Дипломатите заявяват, че САЩ са инициирали изострянето на отношенията между двете държави чрез призивите си за налагане на санкции върху Русия и продължаващата подкрепа на същите. Руското външно министерство не одобрява и налагането на санкции в САЩ върху руски физически и юридически лица.

Министерството допълва още, че въпреки това ще продължи контактите си със САЩ за важни международни теми. Като такива са посочени ситуацията в Украйна, сирийската криза, регулирането на иранската ядрена програма, конфликтите в Близкия Изток и в Северна Африка.

Изявлението на министерството е в контраст с новата военна доктрина на Русия, която Владимир Путин е одобрил в петък. Тя е отбранителна, като посочва за основни заплахи засилването на военния капацитет на НАТО и опитите за дестабилизиране на няколко региона.