Външно: В списъка на пътниците на ферибота Norman Atlantic има 9 българи

МВнР ще информира допълнително при промяна в обстановката и постъпване на данни, свързани с пътуващите на борда български граждани

image-793612-breitwandaufmacher-alte

Според официалната информация, предоставена на МВнР от Министерството на външните работи на Гърция, в списъка на пасажерите на ферибота Norman Atlantic фигурират имената на 9 български граждани, съобщиха от Външно на сайта си.

Това са С. Аргирова, Р. Тодорова, А. Асенов, В. Доспатлиев, Красимир Естов, Г. Хайтов, М. Мосавитцки, С. Божилова и П. Ненова.

До този момент няма информация, колко от тях действително са били на борда на ферибота, колко от тях са спасени от гръцките власти, а вече и от италианската брегова охрана, която в последния час е водеща страна  при спасителните операции. Поради голямо вълнение и силен вятър, фериботът вече се намира в италиански териториални води.

От гръцка страна се съобщава за 111 спасени пътници, като приоритет се дава на извеждането от кораба на жени и деца. Информация за националността на спасените все още няма. Тя ще бъде установена, след приключване на операцията.

МВнР поддържа постоянна връзка с българските посолства в Атина и Рим, които от своя страна са във връзка със спасителните центрове. И от  двете страни правят всичко възможно за спасяване на пътниците. Към района са се насочили допълнителни сили на гръцкия военноморски флот, италианската брегова охрана, както и намиращи се в региона пътнически и товарни кораби.

Спасяването на пътниците се извършва при изключително тежки метеорологични условия, чрез използване на хеликоптери. Спасените пътници се настаняват на намиращите се в непосредствена близост пътнически кораби Spirit of Piraeus и Cruise Europa. Координация по спасителната операция е поета от италианската брегова охрана.

По данни на гръцките медии 2/3 от кораба е обхванат от пожара. Пътниците са изтеглени в обезопасена част на  най-горната палуба на кораба.

МВнР ще информира допълнително при промяна в обстановката и постъпване на нови данни, съобщават още от пресцентъра на Външно.