Още двама българи спасени от бедстващия ферибот (всичко за инцидента)

Ферибот АФП

Снимка: АФП

Още две жени са спасени от бедстващия ферибот в Адриатическо море – Р. Тодорова и С. Божилова. Това съобщи говорителят на Министерството на външните работи Бетина Жотева. Така спасените българи стават четирима, като все още не се знае, дали на борда са се качили всичките 9 пътника от оповестения списък с пасажерите.

Общо спасените от борда към 6.00 часа са 221 човека и са закарани в болници в Бриндизи, Бари и Лечи, а 257 са все още на борда. Кризисният център в Италия и МВнР разполага единствено с фамилните имена на останалите българи по списъка и тяхната съдба към момента остава неясна.

Албанските власти ни информираха и за 7 тежко пострадали, които са транспортирани с хеликоптер до болница в Бриндизи. В момента продължават опитите фериботът да бъде изтеглен до италианското пристанище Бриндизи. Добрата прогноза е, че корабът ще достигне брега до следобед.

Припомняме, че другите двама български граждани, спасени вчера ве

черта са Галин Хайтов и Красимир Естов

Италианският център за извънредни ситуации оповести телефонен номер за връзка на близки и роднини: Той е 0039 659 083 426

Преди около два часа (към 20 часа) италианският кораб „Мариета Барета” е успял да се приближи (по някои информации и да закачи на буксир)  горящия в Йонийско море пътнически ферибот „Норман Атлантик” . Такава информация разпространи снощи сайта на италианския La Stampa.

Засега евакуацията се извършва само с хеликоптери на гръцките и италиански военни. Проблемът при тях е, че с въжето могат да се изтеглят по 3-4 души и това силно забавя операцията.

Най-вероятно днес спасителите ще успеят да придвижат кораба до Бриндизи.

Пожарът е потушен, но има много пушек, а хората са от около 24 часа на най-горната палуба, под дъжда и някои с хипотермия.

Ферибот с близо 500 души на борда се запали на път от Гърция за Италия, предаде Ройтерс.
Пожарът пламнал рано сутринта, а сигналът за бедствие бил изпратен, когато корабът се намирал на 78 км северозападно от о. Корфу. В спасителната операция се включили товарни и пътнически кораби в близост, а италианската и гръцката брегова охрана изпратили самолети и хеликоптери.

На ферибота се предполага, че пътуват 9 българи. Първо бе съобщено, че сънародниците ни на борда са 7. По-късно обаче МВнР цитира официалните списъци на гръцкото министерство на външните работи и уточни, че са 9. Имената им са С. Аргирова, А. Асенов, В. Доспатлиев, Красамир Естов, Г. Хайтов, М. Мосавитски, Р. Тодорова, Сл. Божилова и П. Ненова. Не е ясно обаче дали всички те са се качили на кораба.

Говорителят на МвНР Бетина Жотева още вчера напомни, че това са хората, заявили, че ще пътуват, но е възможно някой да не се е качил на борда. Гръцките власти пък заявиха, че в момента най-важното е спасяването на хората, а не установяване на самоличността на вече спасените.

На ферибота “Норман Атлантик” имало 222 превозни средства, от които над 100 камиона, 3 автобуса и 84 автомобила. Той потеглил от гръцкото пристанище Патра за италианското Анкона с 423-ма пътници и 56 души екипаж, който се състои от 22-ма италианци и 34-ма гърци. По някои съобщения е бил претоварен.