Шестима българи спасени от горящия Norman Atlantic (обновена)

Все още горящият ферибот се тегли на буксир към италианското пристанище Бриндизи

burned-ship-norman-atlantic-v3

Гръцката брегова охрана потвърди смъртта на петима души вследствие на пожара на ферибота Norman Atlantic, съобщи агенция „Асошиейтед прес“.

Говорителят на бреговата охрана Никос Лагадянос съобщи, че четирима души са открити мъртви днес, след като вчера в трагедията загина един гръцки гражданин.

От общо 478 души пътници и екипаж на ферибота, 391 вече са спасени. Сред тях има шестима българи, като според предварителният списък с ферибота е трябвало да пътуват деветима наши сънародници. Не е ясно колко от тях са се качили на борда.

Norman Atlantic пътуваше от гръцкото пристанище Патрас за италианското Анкона, когато вчера сутринта подаде сигнал за бедствие, докато беше край остров Корфу. На борда избухна пожар, тръгнал от палубата с превозни средства, на която е имало 125 товарни автомобила, 3 автобуса и 84 леки коли.

Все още горящият ферибот се тегли на буксир към италианското пристанище Бриндизи, но плаването е бавно, защото въжетата периодично се късат. Евакуацията на пасажерите пък продължава дълго, тъй като заради бурното море не могат да се използват лодките на Norman Atlantic. Хората се извозват от четири хеликоптера, които могат да транспортират по двама души наведнъж.

Спасителната операция продължава. Посолството на България в Рим е в непрекъснат контакт със съответните италиански власти.

Към момента най-голямата заплаха за хората на борда е хипотермията, тъй като те са навън почти денонощие. Засега причината за пожара е неизвестна. Ясно е само, че огънят е тръгнал от палубата с превозните средства, на която е имало 125 товарни автомобила, 3 автобуса и 84 леки коли.

Norman Atlantic е нов кораб – произведен е през 2009г., регистриран е в Италия и обслужва линии на гръцката ANEK.