Кандидат-кметове се обявиха срещу ново строителство в Природен парк „Витоша“

Проблемите са много сериозни и изискват не само предизборни обещания. Готови сме да инициираме и референдум за бъдещето на Витоша, заяви Иван Велков
Снимка Зелени закони
Снимка от фейсбук страницата на Зелени закони.

Срещу ново строителство в Природен парк „Витоша“ застанаха представители на различни политически сили, които се включиха в дебат с основен акцент подготвяния проектоплан за управление на парка.

Това съобщиха организаторите на дискусията от екокоалицията „За да остане природа в България“ и инициативата „Зелени закони“.

В дебата, който се проведе в понеделник, се включиха кандидатите за кмет на София Вили Лилков от Реформаторския блок, Силвия Трендафилова от НФСБ, Виктор Лилов от ДЕОС, Иван Велков от ПП „Зелените“, както и кандидатите за общински съветник Мила Видина от коалиция „Сердика“ (ПП АБВ и партия „Български социалдемократи“) и Лорита Радева от ГЕРБ. Представители на БСП и ДПС не присъстваха.

Партии във и извън местното управление на София бяха критични към сегашната ситуация в Природен парк „Витоша“ и се обявиха единодушно против ново застрояване на планината, както и за разтрогване на приватизационните договори за въжени линии, които са безпричинно оставени да не работят, посочват в съобщение до медиите природозащитниците.

На дебата бяха представени основните спорни моменти от проекта за нов план за управление на Природен парк „Витоша“, изготвян по обществена поръчка от фирма „Пролес инженеринг“.

Срокът за подаване на становища по проекта е утре, 30 септември 2015 г. Присъстващите на срещата около 90 граждани се интересуваха как да подготвят собствени становища. Затова от екокоалицията разпространиха и онлайн анкета, с която да улеснят хората да подават становищата си.

От Реформаторския блок са се ангажирали да внесат становище против приемането на проектоплана.

Природозащитниците заявиха, че не са съгласни със създаването на нова урбанизирана територия на Витоша с големината на жилищните комплекси „Младост“ и „Люлин“, взети заедно.

„Категорично сме против ново строителство и отнемане от територията на парк „Витоша“ за ново строителство“, заяви Лорита Радева. Мила Видина и Силвия Трендафилова се обявиха за по-добро стопанисване на сега изоставените сгради и също против ново застрояване. Видина подчерта, че трябва да се улесни достъпът до Витоша на велосипедистите, и определи като добра идеята за мост-дъга над околовръстния път.

„Проблемите са много сериозни и изискват не само предизборни обещания. Готови сме да инициираме и референдум за бъдещето на Витоша“, заяви Иван Велков.

Природозащитниците подчертаха, че 8 години след приватизацията на ски зона Алеко работи само един лифт. Бездействат Княжевски и Романски лифт и някои влекове като Конярника.

Към момента общината няма ангажименти по стопанисването на въжените линии на Витоша, но не е оказала и контрол по отношение изоставените, полуразрушени или опасни лифтове като Княжевския. Общината трябва да изпълни своите задължения по Закона за устройство на територията и да задължи собствениците на всички изоставени и опасни сгради и съоръжения да ги възстановят и обезопасят или да ги премахнат, заявяват от екокоалицията. Като възможност за туристическите въжени линии еколозите предлагат общината да ги изкупи и да осигури ежедневен достъп до планината на гражданите.

Вили Лилков и Силвия Трендафилова обясниха, че приватизационният договор за лифтовете може да бъде разтрогнат, след като няма непреодолими сили, пречещи на стопанисването им, както е записано в него.