ЦИТАТИ НА ГОДИНАТА: Спортният министър за един по-забавен свят

6719_Ye4GUc7rAXs134NHZlMltAqVZWdrmj

Снимка: Пламен Трифонов

 

 

Едно не може да му се отрече на подалото дългоочаквана оставка правителство на Пламен Орешарски – имаше най-забавния спортен министър в историята. 

И докато в социалните мрежи хората вече изпаднаха в „интровертност на духа“, задето няма да могат да се наслаждават на изказванията на министър Мариана Георгиева, колегите от „Дневник“ събраха най-добрите попадения на професора по синтаксис.

Министър Мариана Георгиева, професор по синтаксис, внесе както достатъчно колорит в една напълно непозната за нея сфера, така и тотално объркване какво иска да каже.

Тъй като и до днес е трудно да се оцени желаното и стореното поради пълната лингвистична загадка в изказванията й, отбелязвайки края на правителството „Орешарски“, публикуваме избрани нейни цитати с надеждата, че читателите ще могат да си направят изводите сами, пише „Дневник“.

 

Принципът на ветрилото е дебалансиран принцип на резултативна политика. Това е моето верую. Така смятам аз.
– Обяснява какъв е принципът й на работа

 

Не съм се запознала с всички ужаси, защото се дозирам. Иначе ще изпадна в интровертност на духа, а нямам отпуск за медитиране, защото трябва да се работи.
– За мащабната кадрова реформа в подопечното й ведомство

 

Моята политика, политиката на екипа на Министерството на младежта и спорта като цяло, това, което е лого и философия на кабинета „Орешарски“, е реална политика с прозрачност, принципност, последователност, с европейски стандарти. Излишно е да казвам, че всичко значи законосъобразност.

– Разяснява своята политиката на управление

 

Отчет. Отчет. Отчет. Не мисля, че може да бъде инкорпориран във въпросно-отговорното единство като единица на пресконференцията – категориална и основна, работеща и работна единица. Отчет! Няма как. Просто аз не лимитирам време. Съжалявам, ако вие лимитирате вашето време за мен, тук вече наистина се съдържа проблемът на нашия контакт днес.

– Отговаря на въпрос на журналист защо експозето й относно отчета за шестте месеца от нейното управлението е продължило 1.55 часа (без почивка)

 

Работим в правилната посока и имам право да се нарека спокойна. Ще се държа внимателно, скромно, но не изцяло, защото смятам, че кабинетът има интегративен подход, има нова политика в областта на спорта. Досега се работеше отгоре – за глазурата, а вътре няма нищо – куха, измамна политика в спорта. Отдолу нищо не работи. Доволна е много категорично състояние и предполага завършек. За 100 дни човек не може да бъде доволен в областта на политиката за младежта и спорта. Мисля, че успяхме да покажем на обществото видими неща.

– За първите сто дни от управлението си

 

Ще започна може би от ключови моменти, около които по маниера на концентричните кръгове ще добавям, ще наслагвам, ще прибавям всичко, което сме свършили.

– Обяснява „сложната“ система, по която ще изложи отчета за първите шест месеца от управлението си

 

Акумулирах веднага самостоятелно и го споделих с екипа си, че ген. Владимир Стойчев е емблема, история, памет на олимпизма в България. Аз мога да си позволя да прибавя и традиция, и история, корени, философия. Дошли сме на коне на тази земя.

– Обяснява защо конният спорт ще бъде сред 21-те приоритетни за държавно финансиране. Ген. Владимир Стойчев е дългогодишен председател на БОК, участник на олимпийските игри през 1924 и 1928 г.

 

Първо нека говорим в позитивни пластове – 88 нации участваха на олимпиадата в Сочи, 26 са с медали, в този смисъл нашето участие не е провал.

В отговор на въпрос по БНТ за представянето на българските спортисти в Сочи.

 

Тази свързаност, към която се прицелва журналистически интерес или опозиционен интерес, аз не мога да я обяснявам, защото не зная от какво се генерира. Вярно е, че в последните четири-пет години аз бях нещатен сътрудник на г-н Местан по въпросите на образованието и науката в парламента.

– Отговаря на въпрос дали лидерът на ДПС Лютви Местан е оказал влияние върху избора й

 

Сега сме в орбитата на постиженията на Гришо и на Цвети Пиронкова, както вие мотивирахте въпроса. Държавата иска да участва като подкрепа, не като заслуга и това може да се признае. Уточнението е важно заради хигиената на комуникацията. Може би нещо не е разбрано или е посрещнато емоционално от публиката.

– Коментира реакцията около изказването й, че принос за успехите на Григор Димитров има работата в синхрон между държавата и федерацията по тенис.