ЗАГЛАВИЯ

„Ню Йорк таймс“: Путин натискаше България да започне „Южен поток“

1hrku

БСП и ДПС са проруски партии, а правителството им зависеше от „Атака“ – една от отглежданите от Кремъл крайно десни партии в ЕС.

Едно от поделенията на руската държавна банка ВТБ заливаше България с политически стратегически инвестиции, докато Владимир Путин натискаше правителството да започне „Южен поток“.

Руският депутат Александър Бабаков, един от специалните пратеници на Путин, е опитал на среща в софийски бар да подкупи български зам.-министър, отговарящ за енергетиката.

„Ако чуя още веднъж думата „конкуренция“, знаете ли какво ще ви замразя!“, избухнал Путин на една от срещите ЕС-Русия преди няколко години.

Всичко това – и много други факти и твърдения – се съдържат в обширна публикация на „Ню Йорк таймс“, посветена изключително на действията на Русия в България в опита да бъде наложен проектът „Южен поток“, пише „Дневник“.

По материала „Как Путин изкова драйлиралата сделка за тръбопровода“ са работили няколко журналисти и статията е част от поредицата Putin’s Way, „изследваща как системата на президента Владимир Путин – капитализъм за лична употреба, финансиран от държавата – му позволява да разширява властта си у дома и в чужбина“.

Всички предишни три части от поредицата са посветени на събития и личности от Русия, а в статията за България за пръв път се разказва как действа властта в Москва зад граница.

Публикацията съдържа доста известни в България факти около „Южен поток“, наречен „най-важният европейски проект на Путин, инструмент за икономическа и геополитическа власт, изключително важен за постигане на две цели – да държи Европа зависима от руския газ и да засили руското влияние в нестабилните бивши съветски сателити като част от по-мащабното усилие да се подкопае европейското единство“.

Сред тези факти са одобряването на 4 април от парламента на „закон-мечта за Путин“, части от който са писани по инструкции от „Газпром“ и с който лично е свързан министърът на енергетиката на Русия, пише „Ню Йорк таймс“.

Изданието дава като пример за употреба в чужбина на методите на руския „връзкарски капитализъм“ тайна среща на премиера Пламен Орешарски с ръководителя на „Газпром“ Алексей Милер. Тя се е състояла в София и е трябвало да е 40 минути, но е продължила 5 часа. Друг пример в този дух е раздаването на договорите за строителство на „Южен поток“ на „компании, контролирани от член на най-тесни якръг на Путин (Генадий Тимченко – бел.ред.) и български компании с правилните политически връзки“ („Ню Йорк таймс“ посочва Делян Пеевски, който обаче отрича да има нещо общо – бел.ред.)

Разследването твърди, че „Атака“ е била привлечена от Путин да прокара руските интереси и да провали плановете за проучване и добив на шистов газ в България през 2011 г. по време на правителството на Бойко Борисов и как през март 2013г. отново нейни членове са излезли на протестите, довели до оставката на кабинета.

„Не става дума само „Южен поток“ и не е само България. Руснаците подкрепят хора, които биха искали да пробият вулкан насред държавата си, без да се тревожат накъде ще потече лавата, стига да им се плаща“, казва Божан Стоянов, който бе зам.-министър на енергетиката в служебното правителство на Марин Райков.

Неговият разказ за среща от пролетта на 2013г. е и може би най-колоритният момент в статията. Според „Ню Йорк таймс“ в този момент Москва бързо започва да търси ключови фигури в българската администрация, имащи отношение към „Южен поток“.

В частта „Валякът на Путин“ статията разказва следното: „Срещата се е състояла след полунощ в бар La Casa del Habano (той се намира точно срещу Народното събрание в София – бел.ред.), след като стар познат на Божанов настойчиво го канил по телефона да се видят и да пият по едно.

(Бел.ред. – Според сайта desebg.com Божан Стоянов е бил от 1988г. агент „Младенов“ на Държавна сигурност, работи като консултант в Ню Йорк, където дълго време е председател на местния клон на българския Уолстрийт клуб, канен е през 2002г. от премиера Симеон Сакскобургготски да поеме енергетиката, по време на правителството на НДСВ представляваше  „Табако кепитал партърнс“, неуспял кандидат за „Булгартабак“ и е смятан за близък с Милен Велчев и Николай Василев.)

Но Божанов бил изненадан, че приятелят му не е сам. С него бил Александър Бабаков, член на Думата и специален пратеник на Путин. (Бабаков е сочен от френски медии като посредникът, уредил кредит от руска банка за Националния фронт на Марин льо Пен).

Скоро става ясна целта на срещата. „Той искаше да провери какво мисля за „Южен поток“, спомня си Стоянов. Според него проектът няма да намали българската зависимост от руския газ и ще донесе символични икономически ползи, но Бабаков не се заел да обсъжда това.

„С не много думи той каза, че той ще ми помогне много, ако участвам и помогна“, разказва Стоянов и допълва, че е съобщил за срещата на българското разузнаване. „Не ми стана приятно от това, че той си мислеше, че просто ще си пасувам и ще забравя за българските национални интереси“.

В статията се отделя внимание и на дейността в България на VTB Capital, „инвестиционното дружество на втората по големина руска държавна банка“ и как в софийския офис са назначени бивш финансов министър и брат му (Милен и Георги Велчеви – бел.ред.), както и зам.-министър на финансите от същия екип. „След това VTB Capital си партнира за придобиване на дялове в компании като КТБ, известна като любимата банка на българските енергийни олигарси.“

„Ню Йорк таймс“ посочва още как точно в момента, когато Брюксел предупреждава да се следват европейските правила за „Южен поток“ в България е започнала „неочаквана паника сред вложителите в КТБ (…) финансовата институция на държавната холдингова компания, наблюдаваща българското участие в „Южен поток“. Имаше спекулации, че VTB Capital може да спаси банката, но след като премиерът Орешарски реши да замрази българската част от проекта руснаците отказаха, банката рухна и последвалата криза ускори падането на правителстгвото му.“